FAQ – Alle antwoorden in één oogopslag

Klik op de gebieden waarin je bent geïnteresseerd

Heb je vragen over de dosering, over vlekken, de Sensitive-producten of de hygiënische spoeler? Hier vind je de antwoorden.

Dosering

 1. Wat betekenen de symbolen in de doseringtabel? Wat is een doseringtabel?

  Met de doseringtabel op elke Persil-verpakking kun je gemakkelijk de vereiste dosering voor het desbetreffende wasgoed aflezen.

  De dosering hangt af van de mate van bevuiling van de was (weergegeven in de kolommen) en de hardheid van het lokale water (weergegeven in de lijnen). De doseringinformatie voor alle soorten Persil verwijzen altijd naar een machinelading van 4,5 kg was.

 2. Hoe weet ik of de dosering juist is?

  Elke Persil-verpakking bevat een concrete aanbeveling voor de dosering. De optimale hoeveelheid wasmiddel hangt af van de hoeveelheid was in de machine, hoe vuil de was is en de hardheid van het water. Als een voorwas nodig is omdat de was erg vuil is, selecteer je de laagste hoeveelheid die wordt aanbevolen in de aanbeveling voor de dosis.

  Je kunt alleen het milieu beschermen, geld besparen en aanslag op de apparatuur en het textiel vermijden als je de juiste dosis wasmiddel gebruikt.

 3. Wie kan me informatie verschaffen over de hardheid van het water?

  Als je de hardheid van je water niet weet, vraag het je waterbedrijf. Onze tip: je vindt de contactinformatie van je waterbedrijf op de rekeningen of op internet.

 4. Waar kan ik hulp krijgen bij het doseren?

  Je kunt met de doseringscalculator op een eenvoudige manier te weten welke dosering het perfecte resultaat oplevert: Klik hier om naar de calculator te gaan.

 5. Wat is waterhardheid?

  Waterhardheid geeft de proportie van opgelost kalk in een liter water weer. Waterhardheid wordt weergegeven in millimol calciumcarbonaat (CaCO3) per liter water.

  Voor het bepalen van de hoeveelheid wasmiddel, is het belangrijk dat je de doseringsinformatie achter op het etiket raadpleegt.

 6. Wat betekenen de mates van bevuiling in de doseringtabel?

  Licht bevuild:
  Geen zichtbare bevuiling of vlekken*. Sommige kledingstukken hebben de lichaamsgeur geabsorbeerd. Voorbeelden: lichte zomer- en sportkleding (een paar uur gedragen), T-shirts, overhemden, blouses (tot 1 dag gedragen), linnen van logeerbed en handdoeken (1 dag gebruikt).

  Normaal bevuild:
  Zichtbare bevuiling en/of een paar zichtbare lichte vlekken*. Voorbeelden: T-shirts, overhemden, blouses (zweterig of meerdere malen gedragen), ondergoed (1 dag gedragen), handdoeken, bedlinnen (tot 1 week gebruikt), gordijnen zonder bevuiling door nicotine (gebruik tot ½ jaar).

  Sterk bevuild:
  Duidelijk zichtbare bevuiling en/of vlekken*. Voorbeelden: theedoeken en keukenhanddoeken, stoffen servetten, babyslabbetjes, kinder- en voetbalkleding (bevuild met gras en vuil), tenniskleding (bevuild met gravel), werkkleding (zoals monteurspakken, bakkers- en slagerskleding die thuis kan worden gewassen).

  Zeer sterk bevuild:
  Meerdere diepe, duidelijk zichtbare en mogelijk oudere bevuiling en/of vlekken*, kledingstukken met sterke, onaangename geuren.

  Voorbeelden: de hierboven vermelde bevuiling op tafellinnen, stoffen servetten, theedoeken en keukenhanddoeken, schoonmaakdoeken, zwabbers, babyslabbetjes, kinder-, sport- en voetbalkleding (sterk bevuild met modder, aarde en gras), werkkleding.

  * Typische vlekken
  Te bleken: thee, koffie, rode wijn, fruit, groente
  Proteïne/koolhydraten bevattend: bloed, eieren, melk, zetmeel
  Vet/olie bevattend: huidolie, bakolie/-vet, saus, minerale olie, kaarsvet
  Kleurstof: roet, aarde, zand

 7. Waarom moet je je aan de doseringsinformatie houden zoals deze achterop het etiket staat weergegeven, vooral met betrekking tot waterhardheid?

  Kleding wat over een lange tijd gewassen wordt met minder wasmiddel dan aangegeven in het doseringstabel, zal na verloop van tijd een grijze laag krijgen. Daarnaast verliest het zijn aangename eigenschappen:

  • De was voelt harder aan,
  • De geur is onaangenaam,
  • De was wordt zwaarder en absorbeert minder wasmiddel, vanwege de afzetting van kalk,
  • Na verloop van tijd zal de stof sneller scheuren.

  Het is niet mogelijk kalkafzetting op kleding te verwijderen. Voor diegene die de duurzaamheid van hun wasmachine en hun kleding belangrijk vinden, is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan de correcte dosering. In dit geval, 'minder' is niet 'meer'. Minder wasmiddel gebruiken kan uiteindelijk tot hoge kosten leiden.

  De waterverzachtende componenten in Persil (en andere Henkel producten) is toereikend om de nare consequenties zoals hierboven aangegeven, te voorkomen. De hoeveelheid te gebruiken wasmiddel kan makkelijk worden gevonden in de doseringstabel achterop de verpakking.  Voor informatie over de hardheid van je water, neem contact op met je waterbedrijf.

 8. Is het zinvol om sterk bevuilde en licht bevuilde was samen te wassen?

  Het zou beter zijn als je sterk bevuilde was en slechts licht bevuilde was niet samen wast. Sterk bevuilde was heeft hoofdzakelijk een hogere dosis nodig en soms een hogere wastemperatuur, terwijl licht bevuilde was kan worden gewassen op 20°C met een kleinere dosis.

 9. Waarom is extra waterverzachter niet nodig?

  Als je je aan de doseringsinstructies houdt, zijn extra waterverzachters niet nodig voor Persil producten.

  Alle Persil producten bevatten anti-kalk bescherming. Dit maakt het gebruik van waterverzachter niet langer noodzakelijk.

 10. Hoe was ik zonder schade toe te brengen aan de natuur?

  Milieubewust wassen betekent 'correct' wassen. Dit houdt in dat de was correct gesorteerd dient te worden, vlekken juist behandelen, correct de wasmachine vullen, de juiste dosering te gebruiken, en het gebruik van het juiste wasprogramma.

 11. Waarom zou ik wasverzachter gebruiken?

  Wasverzachters zoals Silan maken de was nog zachter, geven een lekkere geur, verminderen de elektrostatische lading van de was, en dragen bij aan de juiste behandeling van de was. Was dat is ook gewassen met wasverzachter droogt sneller (zelfs in de droger), is makkelijker te strijken, en zjin zachter voor de huid.

 12. Hoe lang kan je een wasmiddel bewaren?

  Er is geen houdbaarheidsdatum op wasmiddel, zoals dat wel is op voedingsmiddelen. Onze wasmiddelen kunnen vele jaren worden bewaard, mits ze koel en droog worden opgeslagen. Sla vloeibaar wasmiddel en wasverzachter niet op bij te lage temperaturen en stel ze ook niet bloot aan vorst.

  De productiecode op onze producten geeft geen informatie over de leeftijd van de producten, aangezien het een code is. Je kan aan de kleur, geur en samenstelling van een wasmiddel zien, of deze nog te gebruiken is. Als de inhoud van een poeder wasmiddel bijvoorbeeld één grote klomp is, dan heeft deze poeder al te veel vocht geabsorbeerd. De poeder is dus niet meer correct te doseren, en kan dus niet langer gebruikt worden. 

  Als wasmiddel er nog normaal uitziet, en juist gedoseerd kan worden, dan kan je het wasmiddel nog gebruiken. Echter, we raden je aan de dosering te gebruiken voor sterk bevuilde was, omdat de prestaties van sommige ingrediënten, zoals enzymen, kunnen afnemen over tijd.

 13. Hoe was ik jeans?

  Jeans blijven langer mooi, als je maximaal drie jeans tegelijkertijd, en binnenstebuiten wast.

  Selecteer een lage centrifugesnelheid, en was met Persil Color Gel in een delicaat programma. Hang de jeans te drogen direct na het wassen en schud ze uit.  

 14. Hoe moet ik skikleding wassen?

   

  Het is het beste om je skipakken en je ski-ondergoed te wassen met Persil Color Gel. Afhankelijk van de aanbeveling op het waslabel van je kleding, selecteer je een programma voor fijne was of gemakkelijke behandeling, en meet je de dosis wasmiddel af overeenkomstig de hardheid van het lokale water voor "hevig bevuild".

  Behandel de vlekken op de kraag en mouwbanden en tevens de donkere strepen van het dragen van de ski's grondig met Wipp Kragen & Vlekken. Laat het product kort inwerken (max. 10 minuten) maar laat het niet drogen, en was de kleding vervolgens onmiddellijk.

 15. Waarin verschilt Persil Color Gel van milde kleurwasmiddelen?

  Persil Color Gel is uitermate geschikt voor normaal tot sterk bevuilde was.  Lastige vetvlekken worden eenvoudig verwijderd met dit krachtige wasmiddel, zelfs op lage temperaturen.

  Milde wasmiddelen voor kleuren zijn speciale wasmiddelen voor de fijne kleurwas. Voorzichtig en delicaat wassen zijn hier belangrijk. Daarom worden deze wasmiddelen gebruikt voor delicate wasprogramma, met een waslading van maximaal 2.5kg. Als je vlekken wilt verwijderen met een milde wasmiddel, raden wij je aan om een vlekverwijderaar te gebruiken, voordat je het kledingstuk wast.

 16. Is voorwassen noodzakelijk?

  Over het algemeen niet. Maar er zijn uitzonderingen: extreem bevuilde was. Zoals bijvoorbeeld werkkleding, kleding wat gedragen is bij het buiten sporten, of kleding wat gebruikt is tijdens het tuinieren.

 17. Welk wasmiddel kan ik gebruiken voor wit, kleur, delicaat, zijde of wol?

  Wit tot 60° C

  Kleur tot 60° C

  Delicaat tot 40° C

  Zijde/wol

 18. Hoe moet ik gordijnen wassen?

  Was je gordijnen met Dato wasmiddel met anti-grijsformule en kies daarbij het programma voor fijne was. NB: volg de wasinstructies van de fabrikant op, selecteer de dosis overeenkomstig met de mate van bevuiling en de hardheid van het lokale water, laad de machine met max. 2,5 kg gordijnen en laat de gordijnen slechts kort ronddraaien met een lage centrifugesnelheid om het druppende water te verwijderen.

  Laat de gewassen gordijnen niet langere tijd in de wasmand liggen om onnodige plooien te vermijden. Voor gekleurde gordijnen raden wij Fleuril Briljante Kleur aan. De schakering van zowel fijne als sterkere kleuren blijft zelfs na veelvuldig wassen behouden.

  Trouwens:
  Een beetje wasverzachter, zoals Silan, in de laatste spoelcyclus geeft je gordijnen niet alleen een fijne geur, maar voorkomt dankzij het anti-statische effect dat de vezels niet snel opnieuw vies worden.

 19. Wat te doen als kleding zijn kleuren loslaat?

  Nieuwe textielen kunnen hun kleur loslaten. Als je twijfelt over de kleurvastheid van textiel, wordt het aangeraden het nieuwe kledingstuk apart te wassen op een temperatuur van maximaal of 40° C. Je moet ook gekleurde textiel sorteren, en was lichte en donkere kleuren apart.  

Sensitive

 1. Wat is de specifieke focus van wasmiddelen met een hoge huidvriendelijkheid?

  Wasmiddelen met een hoge huidvriendelijkheid bevatten geen stoffen die allergieën zouden kunnen veroorzaken.

 2. Krijg ik ook een stralende witte was met Persil Sensitive Gel?

  Ja, met Persil Sensitive krijg je een stralende witte was.

 3. Mogen mensen met een allergie enkel ongeparfumeerde wasmiddelen gebruiken?

  Nee, mensen met een allergie kunnen ook een wasmiddel gebruiken met een huid-allergie-tolerante geur. Mensen met een allergie die hier ook niet tegen kunnen moeten zich wenden tot speciale producten zonder enige geur.

 4. Is er extra kalk bescherming nodig met Persil Sensitive?

  Nee, de formule van Persil Sensitive bevat al kalkbescherming.

 5. Kan je energie besparen door op lage temperaturen te wassen met Persil Sensitive?

  Ja, Persil Sensitive wast al schoon vanaf 20° C.

 6. Moeten mensen die lijden aan een allergie in principe minder wasmiddel gebruiken dan wordt aanbevolen op de verpakking van Persil Sensitive Gel?

  Nee, Persil Sensitive moet altijd worden afgemeten in overeenkomst met de hardheid van het water en de mate van bevuiling van de was.

 7. Kan gekleurde was ook gewassen worden met Persil Sensitive?

  Ja, we bevelen Persil Sensitive aan voor de gekleurde was.

 8. Waarom is Persil Sensitive goed voor de gevoelige huid?

  De dermatologisch geteste formule bevat een hypoallergeen parfum en geen kleurstoffen. Hierdoor wordt de kans op irritaties en allergische reacties geminimaliseerd.

 9. Welk wasmiddel moeten mensen met een gevoelige huid of neurodermatitis gebruiken?

  Wasmiddel voor de gevoelige huid, zoals Persil Sensitive Gel, dat dermatologisch is getest en zeer huidvriendelijk is.

 10. Hoe was je kinder of babykleding?

  Sorteer de kleding op wit, licht en donkere kleuren. Witte was moet apart gewassen worden. Was de gekleurde kleding met een wasprogramma voor de gekleurde was. Houdt bij dosering rekening met de graad van bevuiling.

 11. Welk wasgoed is geschikt voor de Persil Sensitive Gel?

  De Persil Sensitive is geschikt voor niet-kleurhoudende gekleurde was, witte was en fijne was.