Persil Persil 4in1 Discs

Algemene tips om vlekken te verwijderen

Vlekken zijn nauwelijks te vermijden. Alle vlekken, zelfs lastige, zoals urine, ontlasting en braaksel kunnen met het juiste soort wasmiddel en de juiste vlekverwijderaar worden verwijderd.

Overzicht van het verwijderen van vlekken

Het wassen van kleding met een wasmiddel van hoge kwaliteit houdt vlekken op afstand, maar vlekken voorbehandelen met datzelfde wasmiddel helpt nog beter.

Het is bij alle vlekken belangrijk om op te letten en snel te handelen. Veel vlekken kunnen niet meer worden verwijderd, omdat ze niet zijn opgemerkt voor het kledingstuk in de wasdroger belandde. Er zijn verschillende soorten vlekken waarop moet worden gelet. Sommige vlekken zijn gebaseerd op proteïnes (zoals zweet- en okselvlekken), of op vloeistoffen (zoals vruchtensap en wijn), terwijl andere zijn gebaseerd op olie (zoals vet- en olievlekken).

Wat voor soort vlek u ook moet behandelen, houd rekening met een paar algemene regels:

  • kijk altijd eerst in het waslabel. Op dit label staat van wat voor textielsoort het kledingstuk is gemaakt, zodat u kunt besluiten of u het met de hand of de machine gaat wassen. Er staat ook op hoe warm het kledingstuk kan worden gewassen.
  • Kies een geschikte soort vlekverwijderaar en wasmiddel voor de stof en de kleur. Voor gekleurde stoffen gebruik Persil Color gel en voor witte stoffen gebruik Persil Power gel. Voor fijne stoffen kunt u het best een fijnwasmiddel gebruiken zoals Fleuril.
  • Verwijder snel eventueel aanwezige resten vuil of vloeistof van de vlek voor u het Persil wasmiddel erop doet. Het kan zijn dat het nodig is om koud water over de achterkant van sommige vlekken te laten lopen.
  • Doe de kleding niet in de droger voor de vlek volledig is verdwenen. Het kan nodig zijn om de voorbehandeling te herhalen, maar doe dit altijd als de vlek nog nat is.

Speciale verschillen bij het verwijderen van vlekken

Het is belangrijk om per soort vlek de specifieke technieken voor het verwijderen van vlekken te kennen. Hoewel sommige technieken hetzelfde lijken, kunnen ze toch op een bepaald punt verschillen. Zo moet de ene vlek met koud water en de andere altijd met heet water worden behandeld.

Vragen en antwoorden

Heeft u een vlek en weet u niet zeker wat te doen? Hier zijn wat veelgestelde vragen die misschien helpen.

1. Moet ik mijn kleding bleken?

Meestal niet. Bleken maakt kleding wit, maar kan de kleur ook volledig veranderen. Als u bleekmiddel aanbrengt op slechts een plek ontstaat er een nieuwe vlek die nog veel moeilijker kan worden verwijderd. Bovendien kunnen niet alle stoffen goed tegen bleekmiddel. Polyester kan er bijvoorbeeld geel van worden en de vezels van katoen gaan kapot van bleekmiddel.

2. Kan ik ook huismiddelen gebruiken?

Huismiddelen zoals citroensap, azijn en zout zijn goedkoop en kosten weinig tijd maar kunnen soms meer kwaad dan goed doen. Sommige van deze middelen, zoals citroensap en waterstofperoxide bleken natuurlijk gekleurde stoffen. Andere, zoals azijn en zout zijn op den duur schadelijk voor de wasmachine.

3. Wat moet ik doen als ik vlekken krijg en niet thuis ben?

Allereerst: geen paniek. Neem een schone doek en maak die nat. Dep dan met een droge doek zoveel mogelijk vloeistof op van de vlek en houd de vlek vervolgens vochtig met de natte doek. Zolang de vlek niet opdroogt, zal hij veel eenvoudiger te verwijderen zijn.

4. Hoe voorkom ik dat de vlek uitloopt?

Deppen. Wat er ook gebeurt, wrijf of borstel nooit over de vlek. Alleen deppen.

Wilt u een vlek uit uw kleding verwijderen? Met het juiste Persil wasmiddel en een paar tips is het gemakkelijk.

Een vlek in een kledingstuk die je zelf liever niet wast? Gebruik de stomerij service Dobbi Power by Persil. Plaats je order op dobbi.nl!