Problematische vlekken op katoenen kleding

Door zijn poreuze eigenschappen worden vlekken gemakkelijker opgenomen in katoenen stoffen dan in de meeste andere soorten textiel. Zowel zweet- en okselvlekken als deodorantvlekken komen vaak voor bij katoenen kleding doordat het katoen de van nature uitgescheiden oliën snel en gemakkelijk kan opnemen. Als je ze niet snel behandelt kunnen de vlekken blijvend worde.

 

Zweetvlekken zijn echter niet de enige soort vlekken waar je mee te maken krijgt op katoenen kleding. Net als bij andere materialen kunnen bloedvlekken, rode wijnvlekken, vet- en olievlekken, inkt- en penvlekken en zelfs vlekken van fruit- en groentesappen het uiterlijk van je kleren bederven. Ongeacht het soort vlek, je moet ze snel aanpakken om ze definitief weg te krijgen.

 

Vlekken verwijderen uit katoenen doeken en huistextiel

De meeste katoenen doeken en huistextiel kunnen in de wasmachine gewassen worden en in de droger zonder negatieve effecten op de stof zelf. Katoenen artikelen kunnen wel krimpen en kreukelen in de droger, dus het is belangrijk om het waslabel te lezen voordat je de stof in de droger doet, zodat je zeker weet dat de juiste instelling gebruikt wordt.

 

Wees bij het verwijderen van vlekken uit katoen voorzichtig met het gebruik van bleek. Ondanks dat het zuurstof bleekmiddel in wasmiddelen vlekken helpt verwijderen, kan het ook de vezels van de stof beschadigen.

 

Vlekken verwijderen van katoen: Stap voor stap

  1. Controleer het waslabel om zeker te weten dat het katoenen kledingstuk gewassen en gedroogd mag worden
  2. Kies een Persil wasmiddel dat geschikt is voor de textielkleur
  3. Bewerk de vlek voor met het Persil wasmiddel
  4. Was het op de maximale temperatuur voor de katoenen kleding
  5. Controleer of de vlek weg is

 

Een wasmiddel kiezen

Nadat je op het waslabel gecontroleerd hebt of de katoenen stof wasbaar is, gebruik je:

 

 

Voorbehandeling

Wanneer je bloed, koffie, thee of andere vloeistofvlekken gaat verwijderen uit katoenen kleding, dep dan de plek met een schone doek om zoveel mogelijk van de vloeistof weg te halen. Spoel vanaf de achterkant van de vlek met koud water.

 

Na deze stap, en ook bij elke andere soort vlek, schenk je ruimschoots je Persil Color of Persil Power Gel over de vlek heen. Masseer het voorzichtig in de vlek, waarbij je het tot in de vezels laat doordringen. Als de vlek hardnekkig is, dan kun je het een paar minuten laten intrekken voor je het wast.

 

Wassen en spoelen

Gebruik het door jou gekozen Persil wasmiddel en was het op de hoogst mogelijke temperatuur die nog veilig is voor de stof.

 

De vlek controleren

Na het wassen controleer je of zowel de vlek als, in het geval van zweetvlekken, de lucht weg is. Herhaal indien nodig deze stappen.

 

Om hardnekkige vlekken aan te pakken kun je de katoenen kleding een paar uur laten weken in water met het gekozen wasmiddel, en ze dan opnieuw wassen.

 

Doe het kledingstuk niet in de droger zolang de vlek nog zichtbaar is. Hierdoor kun je de vlek permanent laten indrogen.

 

Katoen is de beste stof voor zomerkleding, maar het neemt vlekken gemakkelijk op. Zorg ervoor dat je weet hoe je ze moet verwijderen met Persil wasmiddel.

 

Een vlek in een kledingstuk die je zelf liever niet wast? Gebruik de stomerij service Dobbi Power by Persil. Plaats je order op dobbi.nl!

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.