Verschillen tussen zelfgemaakte en in de winkel gekochte vlekken verwijderende wasmiddelen

Zelfgemaakte wasmiddelen bestaan over het algemeen uit drie ingrediënten:

 

  1. Zeep
  2. Waterontharders, zoals soda, borax of baksoda
  3. Waskrachtversterkers, zoals OxiClean

 

Ongeveer twee derde van het zelfgemaakt wasmiddel of vlekkenverwijderaar bestaat uit waterontharders, die niets doen om iets schoon te maken, en ongeveer een derde is zeep. In tegenstelling tot de moderne wasmiddelen bevatten zelfgemaakte middelen geen oppervlakte-actieve stoffen, enzymen, polymeren of bleekmiddelen. Voorbeelden van oppervlakte-actieve stoffen zijn ingrediënten met een molecuulstructuur die ontworpen is om waterspanning te verminderen, en daarnaast wateroplosbaar en vetoplosbaar is. Dit betekent dat ze zich kunnen hechten aan vuil en in water kunnen oplossen zodat het tijdens de spoelfunctie weggespoeld kan worden.

 

Helaas kan zeep dit niet, en is het veel minder efficiënt dan moderne niet-ionische en anionische oppervlakte-actieve stoffen. Dit betekent dat ze niet goed kunnen reinigen tenzij het oppervlak dat ze reinigen glad en niet-poreus is, wat niet het geval is bij textiel. Om textiel op de juiste manier te reinigen heeft het veel beweging nodig, zoals het zou krijgen op een ouderwets wasbord. De huidige moderne machines bieden die beweging niet, omdat ze dat, met de huidige wasmiddelen en vlekkenverwijderaars, niet hoeven. Hierdoor blijven, als je met zelfgemaakt wasmiddel wast, zeepresten achter in je kleding en worden bacteriën en vuil niet effectief verwijdert.

 

Hoewel het fijn zou zijn om een wasmiddel te hebben zonder chemicaliën, zijn die chemicaliën soms nodig. Zonder deze ingredienten zouden de chemische reacties die onze kleding werkelijk schoon krijgen en die vervelende vlekken laten verdwijnen niet plaatsvinden.

 

FAQ: Zelfgemaakte versus gekochte vlekkenverwijderaar

Vraag je je af wat je moet weten over het verwijderen van vlekken uit je kleding?

 

  1. Moet ik een bleekmiddel gebruiken in de was?
    Een bleekmiddel kan zeker helpen kleding op te frissen en vlekken te verbergen, maar het kan ze ook beschadigen. Bij gebruik op gekleurde kleding kan een bleekmiddel zelf vlekken veroorzaken. Bepaalde stoffen, zoals katoen, reageren negatief op bleekmiddelen, met  beschadigde vezels als gevolg.
  2. Welk wasmiddel moet ik gebruiken voor gekleurde kleding?
    Persil Color Gel en Persil Duo-Caps color zijn de ultieme wasmiddelen als het gaat om gekleurde kleding.
  3. Hoe zit het met natuurlijke middelen om vlekken te verwijderen?

 

Dagelijks worden er diverse natuurlijke middelen gebruikt om vlekken te verwijderen. Zout wordt bijvoorbeeld aangeprezen als uitstekend natuurlijk middel om bloedvlekken te verwijderen. Helaas raken de huidige wastrommels snel gecorrodeerd bij blootstelling aan deze substantie. Azijn kan je wasmachine ook beschadigen; dit zuur staat erom bekend dat het plastic en rubberen componenten wegbijt na verloop van tijd.

 

Een sterke vlekkenverwijderaar nodig voor je kleding? Reken altijd op Persil voor helderder wit, levendige kleuren en een betere vlekkenbestrijdende werking.

 

Een vlek in een kledingstuk die je zelf liever niet wast? Gebruik de stomerij service Dobbi Power by Persil. Plaats je order op dobbi.nl!

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.