Verschillen tussen zelfgemaakte en in de winkel gekochte vlekverwijderaars en wasmiddelen

Zelfgemaakte wasmiddelen bestaan over het algemeen uit drie ingrediënten:

 

 • Waterontharders (zoals zuiveringszout, soda of borax)
 • Zeep (zoals zelfgemaakte zeep, castilla zeep of zelfs ivoor geraspt in fijne stukjes)
 • Boosters (sommige recepten vragen om wasboosters zoals OxiClean)

 

Ongeveer 1/3 van het gemiddelde zelfgemaakte wasmiddel of vlekkenverwijderaar bestaat uit zeep. En in tegenstelling tot de zelfgemaakte wasmiddelen bevatten zelfgemaakte wasmiddelen geen oppervlakte-actieve stoffen, enzymen, polymeren of bleekmiddelen.

 

Helaas kan zeep dit niet hetzelde als, en is het veel minder efficiënt, dan moderne niet-ionische en anionische oppervlakte-actieve stoffen. Dit betekent dat ze niet goed kunnen reinigen tenzij het oppervlak dat ze reinigen glad en niet-poreus is, wat niet echt een beschrijving van textiel is. Om textiel op de juiste manier te reinigen heeft het veel beweging nodig, zoals het bijvoorbeeld zou krijgen op een ouderwets wasbord. De huidige moderne machines bieden die beweging niet, omdat ze dat, met de huidige wasmiddelen en vlekkenverwijderaars, niet hoeven. Met als resultaat zeepresten die in kleding blijven zitten, bacteriën en vuil vasthoudend.

 

Hoewel het fijn zou zijn om een wasmiddel te hebben zonder chemicaliën, zijn die chemicaliën soms nodig. Zonder dat deel wetenschap en chemie zouden de chemische reacties die onze kleding werkelijk schoon krijgen en die vervelende vlekken laten verdwijnen niet plaatsvinden. Dit kun je gewoon niet nabootsen.

 

FAQ: Zelfgemaakte versus gekochte vlekkenverwijderaar

Vraag je je af wat je moet weten over het verwijderen van vlekken uit je kleding?

 

 1. Moet ik een bleekmiddel gebruiken in de was?
  Een bleekmiddel kan zeker helpen kleding op te frissen en vlekken te verbergen, maar het kan ze ook beschadigen. Bij gebruik op gekleurde kleding kan een bleekmiddel zelf vlekken veroorzaken. Bepaalde stoffen, zoals katoen, reageren ook negatief op bleekmiddelen, met als gevolg beschadigde vezels.

 2. Welk wasmiddel moet ik gebruiken voor gekleurde kleding?
  Persil Discs Color en Persil Color zijn de ultieme wasmiddelen als het gaat om gekleurde kleding. Fleuril werkt goed bij zowel witte als gekleurde kleding.

 3. Hoe zit het met natuurlijke middelen om vlekken te verwijderen?
  Dagelijks worden er diverse natuurlijke middelen gebruikt om vlekken te verwijderen. Terwijl sommige daarvan ook echt werken, veroorzaken andere een grote puinhoop, alleen al door moderne ontwikkelingen. Zout wordt bijvoorbeeld aangeprezen als uitstekend natuurlijk middel om bloedvlekken te verwijderen. Dit is ook zo. Alleen helaas raken de tegenwoordige wastrommels snel gecorrodeerd bij blootstelling aan deze substantie. Azijn kan je wasmachine ook beschadigen; dit zuur staat erom bekend dat het plastic en rubberen componenten wegbijt na verloop van tijd.

 

Een hardnekkige vlek in een kledingstuk die je zelf liever niet wast? Gebruik de stomerij service Dobbi powered by Persil. Dobbi haalt je kleding gratis en op afspraak op, reinigt je kleding en brengt het weer schoon terug. Je kleding altijd perfect schoon en binnen 48 uur retour! Meer info: dobbi.com

Druk op Play om naar het artikel te luisteren

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.