Skip to Content

FAQ - Veel gestelde vragen

FAQ - Veel gestelde vragen

Wat betekenen de symbolen op de doseertabel? Wat is de doseertabel?

Met de doseringtabel op elke Persil-verpakking kun je gemakkelijk de vereiste dosering voor het desbetreffende wasgoed aflezen.

De dosering hangt af van de mate van bevuiling van de was.

Hoe weet ik wat de juiste dosering is?

Elke Persil-verpakking bevat een concrete aanbeveling voor de dosering. De optimale hoeveelheid wasmiddel hangt af van de hoeveelheid was in de machine, hoe vuil de was is en de hardheid van het water. Als een voorwas nodig is omdat de was erg vuil is, selecteer je de laagste hoeveelheid die wordt aanbevolen in de aanbeveling voor de dosis.

Je kunt alleen het milieu beschermen, geld besparen en aanslag op de apparatuur en het textiel vermijden als je de juiste dosis wasmiddel gebruikt.

Wie kan mij informeren over de waterhardheid in mijn regio?

Als je de hardheid van je water niet weet, vraag het je waterbedrijf. Onze tip: je vindt de contactinformatie van je waterbedrijf op de rekeningen of op internet.

Waar kan ik een doseerbol aanvragen?

U kunt een doseerbol gratis bestellen door het volgende formulier in te vullen: Klik hier

Wat is waterhardheid?

Waterhardheid geeft de proportie van opgelost kalk in een liter water weer. Waterhardheid wordt weergegeven in millimol calciumcarbonaat (CaCO3) per liter water.

Voor het bepalen van de hoeveelheid wasmiddel, is het belangrijk dat je de doseringsinformatie achter op het etiket raadpleegt.

Wat betekenen de mates van vervuiling in de doseertabel?

Licht bevuild:
Geen zichtbare bevuiling of vlekken*. Sommige kledingstukken hebben de lichaamsgeur geabsorbeerd.

Voorbeelden: lichte zomer- en sportkleding (een paar uur gedragen), T-shirts, overhemden, blouses (tot 1 dag gedragen), linnen van logeerbed en handdoeken (1 dag gebruikt).

Normaal bevuild:
Zichtbare bevuiling en/of een paar zichtbare lichte vlekken*.

Voorbeelden: T-shirts, overhemden, blouses (zweterig of meerdere malen gedragen), ondergoed (1 dag gedragen), handdoeken, bedlinnen (tot 1 week gebruikt), gordijnen zonder bevuiling door nicotine (gebruik tot ½ jaar).

Sterk bevuild:
Duidelijk zichtbare bevuiling en/of vlekken*.

Voorbeelden: theedoeken en keukenhanddoeken, stoffen servetten, babyslabbetjes, kinder- en voetbalkleding (bevuild met gras en vuil), tenniskleding (bevuild met gravel), werkkleding (zoals monteurspakken, bakkers- en slagerskleding die thuis kan worden gewassen).

Zeer sterk bevuild:
 Meerdere diepe, duidelijk zichtbare en mogelijk oudere bevuiling en/of vlekken*, kledingstukken met sterke, onaangename geuren.

Voorbeelden: de hierboven vermelde bevuiling op tafellinnen, stoffen servetten, theedoeken en keukenhanddoeken, schoonmaakdoeken, zwabbers, babyslabbetjes, kinder-, sport- en voetbalkleding (sterk bevuild met modder, aarde en gras), werkkleding.

* Typische vlekken

 

Te bleken: thee, koffie, rode wijn, fruit, groente

Proteïne/koolhydraten bevattend: bloed, eieren, melk, zetmeel

Vet/olie bevattend: huidolie, bakolie/-vet, saus, minerale olie, kaarsvet

Kleurstof: roet, aarde, zand

Waarom hangt de aanbevolen hoeveel wasmiddel af van de hardheid van het water?

Kleding wat over een lange tijd gewassen wordt met minder wasmiddel dan aangegeven in het doseringstabel, zal na verloop van tijd een grijze laag krijgen. Daarnaast verliest het zijn aangename eigenschappen:

  • De was voelt harder aan,
  • De geur is onaangenaam,
  • De was wordt zwaarder en absorbeert minder wasmiddel, vanwege de afzetting van kalk,
  • Na verloop van tijd zal de stof sneller scheuren.

Het is niet mogelijk kalkafzetting op kleding te verwijderen. Voor diegene die de duurzaamheid van hun wasmachine en hun kleding belangrijk vinden, is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan de correcte dosering. In dit geval, 'minder' is niet 'meer'. Minder wasmiddel gebruiken kan uiteindelijk tot hoge kosten leiden.

De waterverzachtende componenten in Persil (en andere Henkel producten) is toereikend om de nare consequenties zoals hierboven aangegeven, te voorkomen. De hoeveelheid te gebruiken wasmiddel kan makkelijk worden gevonden in de doseringstabel achterop de verpakking. Voor informatie over de hardheid van je water, neem contact op met je waterbedrijf.

Is het zinvol om licht vervuilde kleding met zwaar vervuilde kleding te wassen?

Het zou beter zijn als je sterk bevuilde was en slechts licht bevuilde was niet samen wast. Sterk bevuilde was heeft hoofdzakelijk een hogere dosis nodig en soms een hogere wastemperatuur, terwijl licht bevuilde was kan worden gewassen op 20°C met een kleinere dosis.

Waarom is een additionele water verzachter niet noodzakelijk?

Als je je aan de doseringsinstructies houdt, zijn extra waterverzachters niet nodig voor Persil producten.

Alle Persil producten bevatten anti-kalk bescherming. Dit maakt het gebruik van waterverzachter niet langer noodzakelijk.

Hoe was ik zonder schade toe te brengen aan het milieu?

Milieubewust wassen betekent 'correct' wassen. Dit houdt in dat de was correct gesorteerd dient te worden, vlekken juist behandelen, correct de wasmachine vullen, de juiste dosering te gebruiken, en het gebruik van het juiste wasprogramma.

Waarom zou ik wasverzachter te gebruiken?

Wasverzachters zoals Silan maken de was nog zachter, geven een lekkere geur, verminderen de elektrostatische lading van de was, en dragen bij aan de juiste behandeling van de was. Was die ook is gewassen met wasverzachter droogt sneller (zelfs in de droger), is makkelijker te strijken, en zjin zachter voor de huid.

Hoe lang kan ik wasmiddel bewaren?

Er is geen houdbaarheidsdatum op wasmiddel, zoals dat wel is op voedingsmiddelen. Onze wasmiddelen kunnen vele jaren worden bewaard, mits ze koel en droog worden opgeslagen. Sla vloeibaar wasmiddel en wasverzachter niet op bij te lage temperaturen en stel ze ook niet bloot aan vorst.

De productiecode op onze producten geeft geen informatie over de leeftijd van de producten, aangezien het een code is. Je kan aan de kleur, geur en samenstelling van een wasmiddel zien, of deze nog te gebruiken is. Als de inhoud van een poeder wasmiddel bijvoorbeeld één grote klomp is, dan heeft deze poeder al te veel vocht geabsorbeerd. De poeder is dus niet meer correct te doseren, en kan dus niet langer gebruikt worden.

Als wasmiddel er nog normaal uitziet, en juist gedoseerd kan worden, dan kan je het wasmiddel nog gebruiken. Echter, we raden je aan de dosering te gebruiken voor sterk bevuilde was, omdat de prestaties van sommige ingrediënten, zoals enzymen, kunnen afnemen over tijd.

Hoe was ik mijn spijkerbroek?

Jeans blijven langer mooi, als je maximaal drie jeans tegelijkertijd, en binnenstebuiten wast.

Selecteer een lage centrifugesnelheid, en was met Persil Color Gel in een delicaat programma. Hang de jeans te drogen direct na het wassen en schud ze uit.

Hoe was ik ski kleding?

Het is het beste om je skipakken en je ski-ondergoed te wassen met Persil Color Gel. Afhankelijk van de aanbeveling op het waslabel van je kleding, selecteer je een programma voor fijne was of gemakkelijke behandeling, en meet je de dosis wasmiddel af overeenkomstig de hardheid van het lokale water voor "hevig bevuild".

Behandel de vlekken op de kraag en mouwbanden en tevens de donkere strepen van het dragen van de ski's grondig met Wipp Kragen & Vlekken. Laat het product kort inwerken (max. 10 minuten) maar laat het niet drogen, en was de kleding vervolgens onmiddellijk.

Waarin verschil Peril Color van milde kleurwasmiddelen?

Persil Color Gel is uitermate geschikt voor normaal tot sterk bevuilde was. Lastige vetvlekken worden eenvoudig verwijderd met dit krachtige wasmiddel, zelfs op lage temperaturen.

Milde wasmiddelen voor kleuren zijn speciale wasmiddelen voor de fijne kleurwas. Voorzichtig en delicaat wassen zijn hier belangrijk. Daarom worden deze wasmiddelen gebruikt voor delicate wasprogramma, met een waslading van maximaal 2.5kg. Als je vlekken wilt verwijderen met een milde wasmiddel, raden wij je aan om een vlekverwijderaar te gebruiken, voordat je het kledingstuk wast.

Is voorwassen noodzakelijk?

Over het algemeen niet. Maar er zijn uitzonderingen: extreem bevuilde was. Zoals bijvoorbeeld werkkleding, kleding wat gedragen is bij het buiten sporten, of kleding wat gebruikt is tijdens het tuinieren.

Welk wasmiddel kan ik gebruiken voor wit, kleur, delicaat, zijde of wol?

Witte was 60° C

 

Gekleurde was 60° C

 

Fijne was 40° C

 

Zijde/wol

Hoe was ik gordijnen?

Was je gordijnen met Dato wasmiddel met anti-grijsformule en kies daarbij het programma voor fijne was. NB: volg de wasinstructies van de fabrikant op, selecteer de dosis overeenkomstig met de mate van bevuiling en de hardheid van het lokale water, laad de machine met max. 2,5 kg gordijnen en laat de gordijnen slechts kort ronddraaien met een lage centrifugesnelheid om het druppende water te verwijderen.

Laat de gewassen gordijnen niet langere tijd in de wasmand liggen om onnodige plooien te vermijden. Voor gekleurde gordijnen raden wij Fleuril Briljante Kleur aan. De schakering van zowel fijne als sterkere kleuren blijft zelfs na veelvuldig wassen behouden.

Bovendien:
Een beetje wasverzachter, zoals Silan, in de laatste spoelcyclus geeft je gordijnen niet alleen een fijne geur, maar voorkomt dankzij het anti-statische effect dat de vezels niet snel opnieuw vies worden.

Wat doe ik op vakantie als ik niet zonder mijn gewoonlijke wasmiddel wil gaan?

De beste optie is Sil Saptil. Voeg een strip Sil Saptil pasta ( ongeveer 2 cm) toe aan ongeveer 2 liter warm water en los de pasta op. Week de was en spoel het uit.

Wat moet ik doen als de kleuren in mijn wasgoed doorlopen?

Nieuwe textielen kunnen hun kleur loslaten. Als je twijfelt over de kleurvastheid van textiel, wordt het aangeraden het nieuwe kledingstuk apart te wassen op een temperatuur van maximaal of 40° C. Je moet ook gekleurde textiel sorteren, en was lichte en donkere kleuren apart.

Wat moet ik doen met huidcreme vlekken?

Spuit de vlek in met een vlekverwijderaar zoals K2r vlekverwijderingsspray (gebruik een spray met een op benzine gebaseerde schoonmaakmiddel) en was het kledingstuk vervolgens met Persil Color Gel.

Kies de dosering voor "zwaar vervuild" wasgoed volgens de lokale waterhardheid en stel de hoogste wastemperatuur in zoals aangegeven op de wasinstructies. Als de vlek oud is en eerder met andere producten is behandeld, kan het nodig zijn om het proces te herhalen.

Wat moet ik doen met zonnebrand vlekken?

Zonnecreme vlekken in de zomer kunnen een van de meest hardnekkige soorten vlekken zijn. Hoe hoger de beschermingsfactor van de crème, hoe moeilijker het is om de vlek te verwijderen. Als de vuile textiel al lang in de wasmand zit, is het extra moeilijk om de vlekken te verwijderen.

Tips voor het verwijderen van de vlek:
Spuit de vlek in met een vlekverwijderaarspray (gebruik een spray met een op benzine gebaseerde formule) totdat de stof doordrenkt is.Vervolgens wassen met bijvoorbeeld Persil Power of Color gel, en een vlekverwijderaar toevoegen. Gebruik de hoogste wastemperatuur zoals vermeld op de wasinstructies en de dosering voor "zwaar vervuild" wasgoed aanjouden. Het kan zijn dat de vlek na de eerste keer wassen nog niet volledig is verwijdert. In dat geval kun je het beste de hierboven beschreven stappen herhalen of het kledingstuk een nacht in wasmiddel laten weken. Om dit te doen los je ca. 85 ml Persil Universal Megaperls® samen met 100 ml vlekverwijderaar in 10 liter water. Bij delicate pastelkleuren is het nodig om te beslissen of het verwijderen van de vlek of het behoud van de kleur van het kledingstuk het belangrijkste is. Als pastelkleurige stoffen worden gewassen met een wasmiddel dat bleekmiddel bevat, kan de kleur vervagen.

Wat moet ik doen als donkere wolkenachtige vlekken op mijn was verschijnen na het wassen?

Dergelijke vlekken worden vaak veroorzaakt door zogenaamde polyquaten, die onder andere in talrijke haarproducten voorkomen. Ze kunnen op het oppervlak van de stof opbouwen en zich hechten aan de vezels. Hierdoor kan het vuil dat vrij komt tijdens de wascyclus zich hechten aan de vezels.

Als de wasmiddeldosering te laag is, zullen deze vlekken duidelijk zichtbaar zijn, aangezien vuildeeltjes zich op deze punten verzamelen. Vanwege de eigenschappen van de hierboven beschreven polyquaten zijn dergelijke vlekken zeer moeilijk te verwijderen. In sommige gevallen zijn de vlekken zelfs helemaal niet meer te verwijderen.

Probeer het volgende:
Laat het kledingstuk gedurende enkele uren weken. Afhankelijk van de kleur van de stof, gebruikt u bijvoorbeeld Persil Universal Megaperls® of Persil Color Megaperls®, waarbij u de dosering selecteert voor "zwaar vervuilde" was en combineer met een bleekmiddel. Tenslotte het kledingstuk in de machine wassen met een dosis van de hierboven genoemde producten (met aandacht voor de waterhardheid) bij de hoogste temperatuur zoals vermeld op de wasinstructies.

Hoe kan ik bruine vlekken die door pollen of sap worden achtergelaten, verwijderen, die pas na het wassen zichtbaar zijn?

De kleur van deze vlekken kan over de tijd veranderen door de invloed van zuurstof in de lucht of na foutief wassen. Wat eerder een nauwelijks zichtbare vlek was kan later een bruine tint krijgen.

Vlekken in witte of kleurvaste kledingstukken kunnen worden verwijderd met Persil Universal. Vlekken in gekleurde was worden verwijderd met Persil Color. Eventueel kan extra vlekverwijderaar worden toegevoegd. Kies de hoogst mogelijke wastemperatuur volgens de wasinstructies.

Hoe verwijder ik hardnekkige vlekken uit mijn kleding?

Als hardnekkige vlekken niet in de eerste was kunnen worden verwijderd, dan is het beter om ze voor de volgende was te behandelen en een hogere dosering wasmiddel toe te voegen.

Als alternatief kunt u het kledingstuk een nacht laten weken in een wasmiddeloplossing 's. Om dit te doen los je ca. 130 ml Persil Universal Megaperls® in 7,5L water op.

Wat kan ik doen met gele vlekken die niet verdwijnen na de eerste keer wassen?

Deze vlekken bevatten vaak pigmenten, bijvoorbeeld van koffie, thee, fruit, groenten, kruiden, sauzen, enz., die niet volledig in de eerste was verwijderd zijn. Deze hardnekkige geel tot oranje vlekken blijven na de wascyclus in de stof als de wasdosis te laag was.

Het kan ook het geval zijn dat de vlekken niet meer zichtbaar zijn na het wassen. Ze kunnen na een tijd terug naar hun oorspronkelijke staat terugkeren door de invloed van zuurstof in de lucht, bijvoorbeeld, terwijl de stoffen in de kast worden hangen. De pigmenten in deze typen vlekken kunnen verwijderd worden met Persil Universal (dosering voor zwaar vervuilde was), samen met een vlekverwijderaar, op voorwaarde dat de wasinstructies of de kleur van het kledingstuk het toelaat.

Meer tips? Vind onze Persil vlekkenwijzer hier!

Problemen met rode wijn vlekken in je was? Wil je hardnekkige vet vlekken verwijderen? Of heb je hulp nodig bloed vlekken te verwijderen?

Wat is belangrijk voor wasmiddel voor de gevoelige huid?

Bij wasmiddelen voor gevoelige huid is het van essentieel belang ervoor te zorgen dat het wasmiddel uiterst huidvriendelijk is. Om deze reden werd Persil Sensitive geprobeerd en getest als een huid- en allergievriendelijk product van ECARF, het European Center for Allergy Research Foundation. Onze gel bevat speciaal ontwikkelde huid- en allergie-vriendelijke geuren en geen kleurstoffen.

Krijg ik ook stralend witte was met Persil Sensitive?

Ja zelfs huid-vriendelijke wasmiddelen als Persil Sensitive Megaperls geeft je heldere witte was.

Mogen mensen met een allergie enkel ongeparfumeerde wasmiddelen gebruiken?

Nee, mensen met een allergie kunnen ook een wasmiddel gebruiken met een huid-allergie-tolerante geur. Mensen met een allergie die hier ook niet tegen kunnen moeten zich wenden tot speciale producten zonder enige geur.

Kunnen mensen met een allergie alleen gebruikmaken van wasmiddelen die geen converseermiddelen bevatten?

Dit is niet het geval. We willen graag uitleggen waarom onze vloeibare reinigingsmiddelen conserveringsmiddelen bevatten. Terwijl vaste reinigingsmiddelen en reinigingsproducten geen conserveermiddelen kunnen bevatten door hun chemische samenstelling, kan het voor vloeibare wasmiddelen en reinigingsproducten noodzakelijk zijn om de stabiliteit van het product te waarborgen. Om deze reden voegen we conserveringsmiddelen toe aan Persil Sensitive Gel. Zo blijft het product beschermt en zijn consumenten beschermt tegen micro-organismen zoals bacteriën, gist- en schimmelzwammen.

Persil Sensitive werd gecertificeerd door ECARF, het Europees Centrum voor Allergieonderzoeksstichting, als een allergievriendelijk wasmiddel. Wat betreft het gebruik van het conserveringsmiddel methylisothiazolinon betekent de ECARF seal dat slechts een zeer lage dosering wordt gebruikt (onder de drempelwaarde van de hoeveelheid die ongewenste reacties veroorzaakt). Meer informatie op de ECARF website. Bovendien heeft ECARF tests uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de conserveringsniddelen volledig worden afgespoeld tijdens het wassen. Deze test betrof een normale belasting in de wasmachine en het gebruik van het wasmiddel volgens de aanbevolen dosering:

https://www.ecarf.org/en/keine-reiz-waesche/

Allergische reacties kunnen zo niet worden geactiveerd door gewassen kleding.

Beide conserveringsmiddelen die in Persil Sensitive Gel worden gebruikt, worden op het etiket achterop het product genoemd, overeenkomstig EU-richtlijnen. Deze conserveermiddelen moeten worden genoemd ongeacht hun concentratie in het product. Dit helpt consumenten met bekende allergieën om het juiste product te selecteren.

Is additionele bescherming tegen kalkaaanslag noodzakelijk met Persil?

Nee, als met alle producten van Persil, bevat de formule van Persil Sensitive bescherming tegen kalkaanslag voor zowel hard als zacht water.

Kan je energie besparen door op lage tempraturen te wassen met Persil Sensitive?

Ja, Persil Sensitive wast al schoon vanaf 20° C.

Moeten mensen die lijden aan een allergie in principe minder wasmiddel gebruiken dan wordt aanbevolen op de verpakking van Persil Sesitive Gel?

Nee, Persil Sensitive moet altijd worden afgemeten in overeenkomst met de hardheid van het water en de mate van bevuiling van de was.

Kan gekleurde was ook gewassen worden met Persil Sensitive?

Ja, we bevelen Persil Sensitive aan voor de gekleurde was.

Is Persil Sensitive alleen beschikbaar in een beperkt aantal winkels?

Nee, Persil Sensitive is beschikbaar in verschillende winkels zoals supermarkten en drogisterijen.

Welk wasmiddel moeten mensen met gevoelige huid, allergieen of neurodermatitis gebruiken?

Dit varieert van persoon tot persoon waardoor het onmogelijk is om een algemeen antwoord te geven. U kunt de ingrediënten aflezen op het etiket aan de achterkant van de verpakking, bijvoorbeeld welke geurstoffen of conserveringsmiddelen een wasmiddel bevat. Dit helpt de consumenten met bekende allergieën om het juiste product te selecteren.

Persil Sensitive werd getest als een huid- en allergievriendelijk product door de ECARF, het Europees Centrum voor Allergieonderzoek. Onze gel bevat speciaal ontwikkelde allergie-vriendelijke geuren en geen kleurstoffen.

Hoe was je kinder- of babykleding?

Sorteer de kleding op wit, licht en donkere kleuren. Witte was moet apart gewassen worden. Was de gekleurde kleding met een wasprogramma voor de gekleurde was. Houdt bij dosering rekening met de graad van bevuiling.

Welk wasgoed is geschikt voor Persil Sensitive Gel?

Persil Sensitive is geschikt voor niet-kleurhoudende gekleurde-, witte- en fijne was.

Welke materialen zijn ideaal voor gevoelige huid?

Kleding die in contact komt met een gevoelige huid, dient te zijn gemaakt van zuiver, onbehandeld katoen of zijde die zo weinig mogelijk kleurbehandeling heeft gehad. Wol en synthetische vezels kunnen de huid irriteren en zijn daarom niet aan te raden.

Moet ik nieuwe babykleding wassen voordat ze gedragen worden?

Ja, nieuwe babykleding moet worden gewassen voordat het voor de eerste keer wordt gedragen. Was de kleding op de hoogste temperatuur zoals aangegeven op de wasinstructies om eventuele chemicaliën en schadelijke stoffen te verwijderen.

Moeten babykleren apart gewassen worden?

Nee, babykleding kan eenvoudig aan uw normale was toegevoegd worden en gewassen worden op de hoogste temperatuur zoals aangegeven op de wasinstructies.

Wat moet ik doen met hardnekkige groente en fruit vlekken als wortel en spinazie?

Was gekleurde babykleding met Persil Sensitive Gel. Behandel de vlekken voor met vlekverwijderende gel (bijvoorbeeld van K2r) en laat minimaal 10 minuten inwerken. Was de kleding vervolgens op de hoogst mogelijke wastemperatuur zoals aangegeven op de wasinstructies.

Kunnen babykleren gewassen worden met wasverzachter?

Ja, wasverzachters maken het oppervlak van de stof glad. Hierdoor wordt de kleding niet alleen zachter maar helpt het ook om huidirritatie te voorkomen. Sensitive wasverzachters zoals Silan Sensitive zijn specifiek geschikt voor baby's en mensen met een huidallergie.

Waar kan ik de compositie van Persil Sensitive zien?

Blijven resten van wasmiddel achter in het wasgoed waardoor allergische reacties kunnen ontstaan?

Als de juiste dosering wordt aangehouden wordt het risico op allergische reacties en huidirritaties geminimaliseerd.

Wat betekenen de nieuwe GHS gevaren pictogrammen op Henkels Persil Producten?

Verdere informatie over de nieuwe Global Harmonized Systems (GHS) gevaren symbolen of pictogrammen op de Persil producten van Henkel kunt u vinden op: http://ghs-hinweise.henkel-waschmittel.de/