Skip to Content

Het verwijderen van vlekken uit verschillende materialen

Vlekken verschijnen altijd onverwachts en lijken uw hele dag te verpesten. Tenminste, zo was het vroeger. Vlekken zijn niet te voorkomen, hoe voorzichtig u ook bent, maar ze zijn goed te verwijderen en hoeven geen reden te zijn voor frustratie. Met het juiste Persil wasmiddel kunt u ze uit alle soorten textiel verwijderen.

Overzicht van vlekken op verschillende materialen

In de loop der jaren zijn er heel wat verschillende vlekken die moeten worden verwijderd. Verschillende soorten vlekken werpen een smet op broeken, shirts, blouses en jasjes, zoals deodorant, zweet- en okselvlekken, meeldauw en schimmel, bloed-, vet- en olievlekken. Om de vlek volledig te kunnen verwijderen, is het essentieel om te weten om wat voor soort vlek het gaat.

Vlekken verwijderen uit leer

Leren jacks, broeken en jassen hoeven doorgaans slechts eens per jaar te worden gewassen. Als er echter per ongeluk guacamole op is geknoeid, wilt u het snel weer schoonmaken. Meestal kan op leer het best alleen de vlek worden behandeld. Verwijder, afhankelijk van de vlek, zoveel mogelijk vloeistof en vuil. Maak een sopje van het Persil wasmiddel en warm water en breng dit aan op de vlek. Veeg het schoon met een nat doekje. Breng vervolgens een leerconditioner aan op de plaats waar de vlek zat, zodat het materiaal zacht en flexibel blijft.

Vlekken verwijderen uit polyester

Gebruik alleen Persil wasmiddel voor de voorbehandeling en het verwijderen van vlekken als u polyester kleding wast. Bleekmiddel en andere huismiddeltjes kunnen de stof beschadigen en meer kwaad dan goed doen.

Vlekken verwijderen uit zijde

Zijde is een fijne stof die alleen met de hand of door een professional mag worden gewassen. Gebruik hiervoor speciaal zijde wasmiddel.

Vlekken verwijderen uit suède

Suède is een soort leer van platte en rechtopstaande vezels. Als suède vies wordt, kan het materiaal hard worden. Vaak zal het noodzakelijk zijn om suède kleding en accessoires door een professional te laten reinigen en de structuur te laten herstellen. Wilt u de vlek toch zelf verwijderen, verwijder dan eerst met een schone doek zoveel mogelijk vocht. Breng vervolgens een beetje wasmiddel en water aan op de vlek. Veeg met een vochtige doek schoon en dep droog. Laat aan de lucht drogen en controleer of de vlek weg is. Om de structuur van het materiaal te herstellen, kunt u een suèdeborsteltje gebruiken nadat de vlek is verdwenen.

Vlekken verwijderen uit katoen

Katoen is een sterk materiaal. Het ademende karakter zorgt er wel voor dat er snel zweet- en okselvlekken ontstaan. Meestal verdwijnen deze vlekken door ze voor te behandelen met Persil wasmiddel en het kledingstuk daarna te wassen op een hoge temperatuur.

Vlekken verwijderen uit linnen

Linnen is net als katoen een ademende stof en ideaal voor zomerkleding. Door de poreuze structuur worden vlekken makkelijker vastgehouden dan in andere stoffen. Om vlekken te verwijderen moet daarom extra tijd worden uitgetrokken voor de voorbehandeling. Het Persil wasmiddel moet er mogelijk een uur op zitten om diep in de stof te kunnen trekken. Controleer altijd het waslabel zodat u zeker weet dat u de stof op de juiste temperatuur wast.

Vlekken verwijderen uit wol

Wol is net als zijde een fijne stof, maar het kan snel gaan pluizen in de wasmachine. Daarom is het belangrijk om het waslabel te controleren om te zien of de wol met de hand of door een professional moet worden gewassen als er een vlek op zit. Handel zo snel mogelijk als u een vlek uit wol wilt halen. Dep de vlek met water en Persil wasmiddel om te voorkomen dat hij definitief in de wolvezels trekt.

Vlekken verwijderen uit andere stoffen

Controleer van alle stoffen altijd het waslabel om te zien of ze in de wasmachine kunnen worden gewassen en op welke temperatuur. Sommige fijne stoffen, zoals kasjmier, satijn, georgette, chiffon en viscose moeten met de hand worden gewassen.

Synthetische materialen, zoals kunststof, acetaat, nylon en elastaan zijn bestand tegen vlekken op waterbasis en sterk genoeg om in de wasmachine te wassen. Vlekken kunnen dus snel en zonder al teveel moeite worden verwijderd, mits u direct handelt. Microvezels kunnen met de machine of de hand worden gewassen, maar mogen niet samen met andere materialen worden gewassen.

Speciale soorten vlekken verwijderen uit stoffen

Vloeibare vlekken: wijn, koffie en thee, water, inkt en bloed

 • Dep de vlek en verwijder zoveel mogelijk vloeistof
 • Keer de stof binnenstebuiten en laat koud water over de achterkant van de stof lopen
 • Breng Persil wasmiddel aan op de vlek
 • Was en spoel

Niet-vloeibare vlekken: groeten, fruit, mosterd, ketchup en sausen, braaksel, vet en olie

 • Schraap met een lepel zoveel mogelijk van het vuil af
 • Dep met een schone witte doek de resterende vloeistof op
 • Breng Persil wasmiddel aan op de vlek
 • Was en spoel

Poedervlekken: kurkuma, meeldauw en schimmel en make-up

 • Borstel of schud zoveel mogelijk van het poeder eraf (doe dit buiten om te voorkomen dat er binnen andere vlekken ontstaan)
 • Breng Persil wasmiddel aan op de vlek
 • Was en spoel

Speciale omstandigheden van vlekken op stof: Hoe kunnen oude vlekken worden verwijderd

Oude en ingedroogde vlekken kunnen veel lastiger worden verwijderd dan verse. Schraap indien aanwezig het vaste vuil met een lepel van de vlek af. Doe daarna het kledingstuk in een sopje van Persil wasmiddel en warm water. Laat de stof een paar uur of zelfs een nacht weken voor het te wassen.

Vlekken verwijderen uit stoffen: stap voor stap

 1. Kies een vlekverwijderaar die geschikt is voor de textielsoort en de kleur
 2. Behandel de vlek voor en laat hardnekkige of opgedroogde vlekken zo nodig inweken
 3. Was de stof in de machine of met de hand
 4. Controleer na het wassen of de vlek weg is

Een wasmiddel kiezen

Controleer het waslabel en houd rekening met de textielsoort en de kleur bij het kiezen van een wasmiddel. Gebruik:

Voorbehandeling van de vlek

Schraap overtollig vuil met een lepel of een bot mes af. Dep met een stukje keukenrol of een schone witte handdoek nog aanwezige vloeistof op. Keer de stof binnenstebuiten en laat koud water over de achterkant van de stof lopen. Breng het Persil wasmiddel aan de voorkant op de vlek aan en wrijf dit zachtjes in. Laat dit slechts een paar minuten inwerken en spoel het dan uit.

Wassen en spoelen

Was de kleding zo snel mogelijk op de maximale temperatuur voor deze stof. Controleer hiervoor het waslabel. Gebruik hetzelfde Persil wasmiddel voor het wassen.

Controleer de vlek

Controleer als de kleding is gewassen of de vlek is verdwenen. Als dat niet het geval is, herhaal dan de stappen van voorbehandelen en wassen.

Een hardnekkige vlek verwijderen? Welke stappen u moet nemen om de vlek te verwijderen is afhankelijk van de stof, maar met het juiste Persil wasmiddel bent u haast iedere vlek op bijna alle stoffen de baas.

Een vlek in een kledingstuk die je zelf liever niet wast? Gebruik de stomerij service Dobbi Power by Persil. Plaats je order op dobbi.nl!

 • FAQ

  FAQ

 • Wastips

  Wastips

 • FAQ

  FAQ

 • Wastips

  Wastips

Meer producten

 • Persil Power Megaperls®

  Persil Megaperls Universal

 • Persil Color Megaperls®

  Persil Color Megaperls®

 • Persil Sensitive Gel

  Persil Deep Clean Gel Expert Sensitive

 • Persil Power Megaperls®

  Persil Megaperls Universal

 • Persil Color Megaperls®

  Persil Color Megaperls®

 • Persil Sensitive Gel

  Persil Deep Clean Gel Expert Sensitive

Nieuwste artikelen

 • Hoe verwijder je lippenstift- en cosmeticavlekken

  Hoe verwijder je lippenstift- en cosmeticavlekken

 • Hoe kunnen kauwgomvlekken worden verwijderd

  Hoe kunnen kauwgomvlekken worden verwijderd

 • Verf- en kleurstofvlekken verwijderen

  Verf- en kleurstofvlekken verwijderen

 • Hoe verwijder je lippenstift- en cosmeticavlekken

  Hoe verwijder je lippenstift- en cosmeticavlekken

 • Hoe kunnen kauwgomvlekken worden verwijderd

  Hoe kunnen kauwgomvlekken worden verwijderd

 • Verf- en kleurstofvlekken verwijderen

  Verf- en kleurstofvlekken verwijderen