Skip to Content

Jassen

jassen

Hoe behandel je jassen?

In samenwerking met jas.nl heeft Persil een wasgids opgesteld voor jassen! Het wassen van de jas wordt veelal vergeten én gaat vaak mis. Dit artikel maakt korte metten met dit probleem.

Twee zaken zijn belangrijk bij het wassen van een jas, namelijk het type jas dat je hebt en op welk wasprogramma die jas gewassen kan worden. Echter, niet iedere jas is geschikt voor de wasmachine. In dit artikel lees je meer over waarom het wassen van je jas belangrijk is en hoe je verschillende soorten jassen het best kan reinigen.

Het belang van een goede reiniging

De meeste mensen wassen hun kleding wekelijks. Het wassen van een jas, zomerjas of winterjas, wordt vaak vergeten. Ondanks dat een jas in bepaalde seizoenen zelfs dagelijks wordt gedragen! Gelukkig hoeft een jas niet zo vaak gewassen te worden als gewone kleding. Toch is het belangrijk om met enige regelmaat je jas te reinigen. Door te wassen krijgen bacteriën en schimmels geen kans om te ontwikkelen en ziet je jas er weer als nieuw uit!

Ons advies is om de jas om de twee maanden te wassen; in de winter wordt de jas dan twee keer per seizoen gewassen en dat is voldoende. Vaker wassen kan ook, maar voorkom dat je een jas vaker dan één keer per maand wast. Zo blijft de jas het mooist en kun je lang genieten van dit warme kledingstuk. 

Stappenplan

Voor het reinigen van de meeste jassen geldt een stappenplan. Volg de volgende vijf stappen en je jas ziet er weer als nieuw uit. Extra tip: kijk altijd goed op het labeltje in de jas. Daar lees je precies welk wasprogramma je moet selecteren voor je jas. Kijk ook goed naar welk wasmiddel van Persil je gebruikt. Voor gekleurde was kun je het best Persil Megaperls Color,  Persil Discs Color of Persil Active gel Color gebruiken. Heb je een witte jas? Kies dan voor Persil Megaperls Universal, Persil Discs Universal, of Persil Active gel Universal. Voor de gevoelige huid kun je het beste kiezen voor Persil Gel Sensitive. Wasmiddel gekozen? Dan gaan we nu kijken naar het stappenplan!

Stap 1

Zorg er als eerst voor dat je alle vlekken verwijdert. Onze tip? Gebruik hiervoor lauwwarm water. Dep dat water voorzichtig op de vlek tot de vlek minder wordt. Is er nog een vlekje zichtbaar? Geen zorgen! Alle Persil producten zijn expert op het gebied van vlekverwijdering!

Stap 2

Keer de jas binnenstebuiten en doe alle zakken, ritsen en knopen dicht. Leg een paar tennisballen in de trommel. De tennisballen zorgen ervoor dat met name gewatteerde of gevoerde jassen hun oorspronkelijke model behouden.

Stap 3

Doe de jas in een netje voordat je hem in de wasmachine stopt. Het netje beschermt je jas tegen vuil uit de wasmachine en zorgt ervoor dat je jas de juiste rotatie in de trommel krijgt.

Stap 4

Kies het juiste programma. Lees altijd het label met de wasinstructies voordat je de wasmachine instelt. Het is af te raden om af te wijken van de instructies die daar vermeld staan. Op die manier blijft je jas het mooist. Start nu de was!

Stap 5

Na het wassen is het tijd om je jas te drogen. Er zijn maar weinig jassen die mooi blijven in een droger. Probeer dat dus te vermijden. Leg de jas buiten over een stoel of laat de jas liggend drogen als dit mogelijk is. Sommige jassen verliezen hun model wanneer je ze hangend laat opdrogen, dus een jas liggend laten drogen is de beste optie.

Jassen met bijzondere eisen

Niet alle jassen kunnen gewassen worden met het bovenstaande stappenplan. Er zijn namelijk een aantal jassen die een speciaal wasprogramma nodig hebben. Een voorbeeld is de donsjas. Veel mensen dragen in de winter een winterjas met donsvulling. Allereerst was je donsjassen nooit heter dan 40 graden, daarnaast is het ook is het aan te raden om een speciaal wasmiddel aan te schaffen en te gebruiken voor donsjassen. Bij donsjassen dragen tennisballen in de trommel sterk bij aan behouden van het model van de jas. Heb je een leren jas? Was deze jas uitsluitend met de hand! Dit geldt ook voor kunstleer. Vlekjes in een (kunst)leren jas kun je vaak gewoon met een natte doek verwijderen. Ook zijn er speciale reinigingsproducten te koop voor leren kleding.

De laatste jas met bijzondere eisen is de wollen jas. Wol is een heel warm en delicaat materiaal dat bijzondere verzorging nodig heeft. Op de meeste wasmachines vind je een speciaal programma voor wollen kleding en jassen. Kies altijd voor dat wasprogramma, omdat wol de eigenschap heeft om te krimpen in de was. Bij een wollen winterjas is een handwas met lauwwarm water de veiligste keuze. Controleer de jas hierna wel goed op overblijfselen van zeep.

Aanbevolen producten

 • Persil Gel Universal

  Persil Deep Clean Gel Universal

 • Persil Active Gel Color

  Persil Deep Clean Color Power Gel

 • Persil Discs Universal

  Persil Deep Clean 4in1 Discs Universal

 • Persil Discs Color

  Persil Deep Clean 4in1 Discs Color