Soorten fruit- en groentevlekken

Er zijn veel verschillende soorten fruit- en groentevlekken, waaronder vlekken van tomaten, bosbessen, sinaasappels, aardbeien, kersen, bessen, bramen, frambozen, granaatappels, geelwortel en mango’s. Je kunt ook vlekken op je kleren krijgen bij het eten van:

 

 • Cranberry's
 • Watermeloen
 • Zwarte bessen
 • Appels
 • Druiven
 • Jambolan
 • Perziken

 

Deze vlekken kunnen voorkomen bij hele, verse vruchten en groente, maar het kan ook gebeuren als je gelei of jam eet.

 

Fruit- en groentevlekken verwijderen: Stap voor stap

 1. Handel zo snel mogelijk
 2. Verwijder zoveel mogelijk van het fruit of de groente van je kledingstuk
 3. Laat koud water over de vlek stromen
 4. Kies een Persil  wasmiddel dat geschikt is voor de kleur en het materiaal
 5. Behandel de kleding voor
 6. Was je kleding
 7. Kijk of de vlek weg is

 

Snel handelen

Haal zo veel mogelijk van de overgebleven fruit- of groentesap of saus van je kleren, en houd het kledingstuk dan onder koud stromend water. Terwijl je dat doet, spons je het bevlekte deel licht af om de vlek eruit te trekken.

 

Een wasmiddel kiezen

Het juiste wasmiddel kan al het verschil maken. Persil Megaperls® Color of Persil Color Gel voor gekleurde stoffen en Persil Megaperls® Power of Persil Power Gel voor witte kleding zijn geschikt. Gebruik Fleuril voor fijne en delicate stoffen. Was stoffen zoals wol, zijde en linnen altijd met speciaal wasmiddel. Controleer altijd het waslabel van je wasgoed voordat je gaat wassen of voorbehandelen.  

 

Voorbehandelen en wassen

Controleer op kleurechtheid en breng dan Persil Power Gel of Persil Color direct aan op de vlek en masseer het voorzichtig in. Wacht een paar minuten, was dan je kleding op de maximale temperatuur volgens het waslabel.

 

De vlek controleren

Als de vlek niet helemaal weg is na een keer wassen, dan is het verstandig om je wasgoed een paar uur te laten weken in water met het door jou gekozen Persil wasmiddel, en was het kledingstuk daarna zoals gebruikelijk. Weken kan de vlekken verwijderende werking versterken bij hardnekkige fruit- en groentevlekken en maakt het mogelijk om van dat soort vlekken af te komen.

 

Fruit- en groentevlekken uit speciale soorten wasgoed en textiel halen

Als je probeert een bessenvlek uit een shirt te krijgen, of een aardbeienvlek uit een witte broek, dan zullen de stappen hierboven meestal wel werken. Sommige materialen kunnen echter niet in de wasmachine gewassen worden. Voor kleding van kwetsbare stoffen, zoals zijde of wol, die op de hand gewassen worden, gebruik je Speciaal wasmiddel om de vlekken te verwijderen.

 

Fruit- en groentevlekken uit kleding met speciale kleuren verwijderen

Wanneer je te maken hebt met moeilijke fruit- of groentevlekken, denk dan na over de kleur van je kleding voor je een wasmiddel kiest. Wasmiddelen voor gekleurde was wordt het beste gebruikt voor blauwe, zwarte, rode of groene kleding, vooral als de kleurechtheid van de kledingstukken zwakker is.

 

Speciale wasmiddelen voor fruit- en groentevlekken

Zelfgemaakte vlekkenverwijderaars kunnen je ook helpen van groente- en fruitvlekken af te komen. Maar ze kunnen ook schade veroorzaken aan de stof, of je wasmachine beschadigen. Kies voor wasmiddelen die specifiek gemaakt zijn om vlekken, vuil en viezigheid te verwijderen, als je fruit- en groentevlekken verwijdert.

 

Gefrustreerd door groente- of fruitvlekken? Eet gezond zonder je zorgen te maken over ongelukjes met deze tips.

 

Een vlek in een kledingstuk die je zelf liever niet wast? Gebruik de stomerij service Dobbi Power by Persil. Plaats je order op dobbi.nl!

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.