Soorten inkt- en penvlekken

Het eerste dat je moet doen wanneer je een inktvlek tegenkomt is ontdekken waardoor het veroorzaakt is. Was het een marker? Een Bic? Printerinkt? Het soort inktvlek kan bepalen wat je volgende stappen zijn.

 

Hoe verwijder je inkt uit kleding: Stap voor stap

  1. Kies welk Persil wasmiddel en vlekkenverwijderaar je nodig hebt op basis van het soort wasgoed, hoogst waarschijnlijk helpt een voorbehandeling met alcohol (te koop bij drogisterijen en apotheken) om inktvlekken af te breken.
  2. Behandel de vlek voor door het te deppen met een absorberend doekje met een wattenstaafje gedoopt in alcohol en behandel daarna de vlek voor met een kleine hoeveelheid Persil Power Gel of Persil Color.
  3. Was de stof op de hoogst mogelijke temperatuur volgens het waslabel van de fabrikant.
  4. Kijk of de inkt- en penvlek weg is.
  5. Herhaal indien nodig.

 

Keuze van je wasmiddel

Lees nauwkeurig de instructies op het waslabel voor je gaat voorbehandelen en wassen. Persil Power Gel wasmiddel is geschikt om vlekken te verwijderen uit wit wasgoed. Persil Color Gel houdt de kleuren helder terwijl het de vlekken verwijdert. Voor kwetsbare stoffen is mogelijk Fleuril vereist. Voorbehandelen van de inktvlek met alcohol en daarna een kleine hoeveelheid Persil Power Gel of Persil Color direct op de vlek aanbrengen kan het verwijderen van de vlek versnellen.

 

Voorbehandeling van de vlek

Bij de meeste balpenvlekken of inktvlekken van andere soorten pennen hoef je alleen een beetje vloeibaar wasmiddel direct op de vlek aan te brenegen en dat zachtjes in de stof te masseren.

 

Inkt van permanente markeerstiften of printerinkt zijn moeilijker uit je wasgoed te krijgen. Probeer in het geval van printerinkt zoveel mogelijk van de inkt te verwijderen door twee vellen keukenpapier ieder aan een kant van de stof te leggen. Wrijf vanaf de achterkant van de stof, waardoor je zoveel mogelijk inkt uit de stof drukt.

 

In ieder geval is het verstandig om de inkt voor te behandelen door het te deppen met een absorberende doek met een wattenstaafje, gedoopt in alcohol (te koop in drogisterijen en apotheken), en daarna een geschikte hoeveelheid Persil Power Gel of Persil Color direct op de vlek aan te brengen en kort te laten zitten (tot 10 minuten) om het te laten intrekken. Voorbehandeling met alcohol

 

De stof met de inktvlek wassen

Was de stof direct na de voorbehandeling. De inkt van veel balpennen is wateroplosbaar, wat de verwijdering van vlekken gemakkelijk maakt. Maar er zijn ook enkele hardnekkige inktvlekken waarbij een zuurstofbleekmiddel noodzakelijk is om het te verwijderen. Was in die gevallen het wasgoed op de maximaal aanbevolen temperatuur en gebruik Persil Megaperls® Power. Maar controleer vooraf het wasetiket om te zien of een zuurstofbleekmiddel toegestaan is.

 

De vlek controleren

Controleer na het wassen de vlek om te zien of deze verdwenen is. Als je inktvlekken wilt verwijderen uit donkere shirts of spijkerbroeken, dan kan het zijn dat je pas ziet of de vlek weg is als ze droog zijn. Droog deze kledingstukken op een droogrek. Als het in de droger gedroogd wordt, zal de vlek zich vastzetten en is deze veel moeilijker te verwijderen. Als je de vlek nog kunt zien, herhaal dan deze stappen. Controleer de vlek na het wassen

 

Verwijderen van inktvlekken uit verschillende soorten wasgoed en speciale weefsels

Bepaalde soorten wasgoed, zoals tassen, tafelkleden, kostuums en jurken, kunnen mogelijk niet in de wasmachine gewassen worden, maar moeten met de hand gewassen worden. In deze gevallen behandel je de vlek voor, en was je het artikel daarna voorzichtig met de hand, waarbij je het goed uitspoelt en op een droogrek laat drogen.

 

Wees zorgvuldig als je deze stappen toepast op bepaalde textielsoorten. Sterke materialen, zoals denim, vinyl, polyester, nylon en linnen, kunnen gemakkelijk behandeld worden tegen inkt- en penvlekken waarna ze in de wasmachine gewassen worden. Bij andere weefsels, zoals zijde, suède, leer en wol, is handwas aan te raden om schade te voorkomen.

 

Inkt- en penvlekken: Speciale omstandigheden

Het verwijderen van vlekken nadat de stof is gewassen of gedroogd, is veel moeilijker dan wanneer de vlek nog nat is. Om oude, opgedroogde vlekken te verwijderen ga je door volgens de bovenstaande aanbevelingen door eerst voor te behandelen met alcohol en er dan Persil Power Gel or Persil Color op te doen.

 

Laat het kledingstuk gedurende 1 of 2 uren of de hele nacht weken in water met het door jou gekozen Persil wasmiddel. Was het daarna op de maximale temperatuur. Herhaal dit indien nodig.

 

Huismiddelen voor verwijdering van inkt- en penvlekken

Zelfgemaakte vlekkenverwijderaars en natuurlijke vlekkenverwijderaars kunnen snel werken, maar hebben vaak onvoorziene consequenties die je mogelijk wilt vermijden. Citroensap, waterstofperoxide en bleek kunnen de kleur van je kleding aantasten. Azijn kan de plastic en rubberen delen van je wasmachine beschadigen. Daarnaast hebben natuurlijke vlekverwijderaars vaak lang nodig om te werken.

 

Inkt- en penvlekken kunnen gemakkelijk verwijderd worden als ze vers zijn, dus pak ze zo snel mogelijk aan. Inkt en penvlekken verwijderen eenvoudig gemaakt!

 

Een vlek in een kledingstuk die je zelf liever niet wast? Gebruik de stomerij service Dobbi Power by Persil. Plaats je order op dobbi.nl!