Skip to Content

Hoe verwijder je zweetvlekken uit shirts

Je ontkomt niet aan zweet en transpiratie. Helaas laat het vaak gele, stinkende vlekken achter op je shirts, waar snel iets aan gedaan moet worden. Dit is wat je eraan kunt doen.

Hoe verwijder je zweetvlekken uit shirts

Soorten zweetvlekken

Wist je al dat een pure zweetvlekken gemakkelijk te verwijderen zijn door ze te wassen? Dat komt omdat de belangrijkste componenten van zweet zoals water, zouten, suiker, ureum en talg meestal oplosbaar zijn in water en helemaal geen probleem is voor een wasmiddel om het te verwijderen.
Ook je deodorant, die is ontworpen om zweet op afstand te houden en de zweetgeuren te verdoezelen, kan vlekken veroorzaken. Als de deodorant aluminium bevat, kan het aluminium reageren met je zweet en witte vlekken veroorzaken.

 

Zweetvlekken verwijderen van shirts: Stap voor sta

Zweetvlekken uit shirts halen is niet moeilijk. Dit is wat je moet doen.

 1. Kies het juiste wasmiddel
 2. Behandel de vlek voor
 3. Was onmiddellijk
 4. Kijk of de vlek weg is, herhaal indien nodig de behandeling

 

Een wasmiddel kiezen

Kies een wasmiddel op basis van het materiaal waar je mee werkt en de kleur. Bij het verwijderen van hardnekkige vlekken is het aan te raden een wasmiddel te gebruiken die geschikt is voor het verwijderen van vlekken, zoals Persil. Persil kan voor bijna elke stof gebruikt worden. Fleuril werkt het beste bij kwetsbare textielsoorten zoals elastaan of viscose. Voor speciale stoffen zoals wol en zijde gebruik een wasmiddel die hiervoor geschikt is. Wol en zijde moeten ook vaak met de hand gewassen worden, of in de machine op het handwasprogramma.  

Zorg er altijd voor dat je de wasinstructies van het materiaal kent en deze instructies zorgvuldig opvolgt.

 

Voorbehandeling

Als je een zweetvlek ziet, handel dan zo snel mogelijk. Breng het door jou gekozen wasmiddel rechtstreeks op de vlek aan en laat het 10 minuten intrekken, zodat het wasmiddel diep in de vezels van de textiel kan doordringen. Als de vlek hardnekkig is, dan moet je een mengsel maken van het wasmiddel en warm water, en het shirt daarin laten weken. Als alternatief kun je het textiel een uur in een oplossing van water en wat witte azijn laten inweken. Spoel azijn goed uit voor het wassen. Azijn kan vlekken verwijderen en kleding zacht laten aanvoelen, maar de zure eigenschappen kunnen ook de rubberen en plastic delen van je wasmachine vernielen. Gebruik het dus niet te vaak of spoel de vlek na voordat je het in je wasmachine doet.

Persil wasmiddelen werken snel en zijn samengesteld om vlekken te verwijderen en zijn goed voor je wasmachine.

Let op: Controleer bij gekleurde stoffen altijd eerst op een onopvallende plek de kleurechtheid.

Wassen en spoelen

Was het textiel aansluitend en kies de dosering voor 'sterk vervuild wasgoed' conform de naanwijzingen op de verpakkingen. Was op de maximale temperatuur volgens het waslabel.

 

Controleer na het wassen de vlek

Controleer na het wasprogramma of de gele vlek er nog is. Als dat het geval is, doe het dan niet in de droger, want dat zal de vlek permanent vastzetten. Herhaal in plaats daarvan de stappen van voorbehandeling en wassen.

Een hardnekkige vlek in een kledingstuk die je zelf liever niet wast? Gebruik de stomerij service Dobbi powered by Persil. Dobbi haalt je kleding gratis en op afspraak op, reinigt je kleding en brengt het weer schoon terug. Je kleding altijd perfect schoon en binnen 48 uur retour! Meer info: dobbi.com

 • FAQ

  FAQ

 • Wastips

  Wastips

 • FAQ

  FAQ

 • Wastips

  Wastips

Meer producten

 • Persil Gel Universal

  Persil Universal Gel

 • Persil Power Megaperls®

  Persil Megaperls Universal

 • Persil Active Gel Color

  Persil Color Gel

 • Persil Gel Universal

  Persil Universal Gel

 • Persil Power Megaperls®

  Persil Megaperls Universal

 • Persil Active Gel Color

  Persil Color Gel

Nieuwste artikelen