Soorten lippenstift- en cosmeticavlekken

Er zijn diverse verschillende soorten cosmetica die vlekken op kleding achterlaten, waaronder:

 

 • Lippenstift
 • Foundation
 • Lippenbalsem
 • Oogpotlood
 • Mascara
 • Lipgloss
 • Blush

 

Ook bepaalde soorten lippenbalsum kunnen vlekken achterlaten als je niet uitkijkt, met name als ze oliën bevatten of toegevoegde kleurstoffen hebben.

 

Lippenstift- en cosmeticavlekken verwijdering: Stap voor stap

Dus, wat is het geheim van het verwijderen van cosmeticavlekken?

 

 1. Kies het juiste Persil wasmiddel op basis van de kleur en het materiaal van het kledingstuk
 2. Behandel de vlek voor met Persil Power Gel of Persil Color wasmiddel
 3. Was de vlek op de maximale temperatuur voor dat kledingstuk
 4. Kijk of de vlek weg is

 

Een geschikt wasmiddel en vlekkenverwijderaar kiezen

 

Bij lippenstift- en cosmeticavlekken zijn Persil Power Gel en Persil Duo-Caps Universal geschikt voor witte kleding. Persil Color Gel en Persil Duo-Caps color zijn geschikt voor gekleurde kleding.

 

Voorbehandeling van de vlek

Voordat je de kleding wast is het verstandig om de vlek voor te behandelen. Doe een kleine hoeveelheid Persil Power Gel (witte was) of Persil Color (gekleurde was) rechtstreeks op de vlek, wrijf het er voorzichtig in en laat het 5 minuten intrekken.

 

Je kleding wassen

Was de kleding op de maximale door de fabrikant geadviseerde temperatuur. Het is belangrijk dat je dit snel doet, zodat de vlek zich niet kan vastzetten. Raadpleeg het waslabel van de kleding om de maximale wastemperatuur te bepalen.

 

De vlek controleren

Is de vlek nog aanwezig? Als dat het geval is, herhaal dan de stappen van voorbehandeling en wassen.

 

Lippenstift- en cosmeticavlekken en bijzondere soorten wasgoed

Als de lippenstift- of cosmeticavlek op je shirt zit, dan zijn de stappen hierboven gemakkelijk te volgen. Maar als ze op je tapijt, bekleding of een ander soort materiaal zitten dat niet in de wasmachine kan heb je een andere aanpak nodig. In dit geval doe je een beetje Persil Power Gel of Persil Color Gel wasmiddel op de vlek en spoel je het met koud water af, waarna je de vlek dept met een schone, witte doek. Zo kun je de vlek verwijderen zonder te wassen.

 

Lippenstift- en cosmeticavlekken en verschillende materialen

Lippenstift- en cosmeticavlekken kun je door bovenstaande stappen te volgen gemakkelijk verwijderen uit stevige materialen zoals polyester en katoen. Houd in gedachten dat bepaalde weefsels, zoals zijde en wol, de wasmachine niet aan kunnen. Voor deze stoffen is met de hand wassen met speciaal wasmiddel het beste.

 

Bijzondere omstandigheden bij lippenstift- en cosmeticavlekken

Per ongeluk je shirt in de droger gedaan met een lippenstift- of cosmeticavlek erop? Er is nog hoop. Het verwijderen van de opgedroogde vlek hangt af van het soort vlek. Poedercosmetica, zoals oogschaduw, blush of foundation, kan verwijderd worden met plakband. Plak het plakband op de plek en trek het af tot het poeder weg is. Voor het verwijderen van mascara, vloeibare cosmetica en lippenstiftvlekken na de droger gebruik je bijvoorbeeld Persil Power Gel of Persil Color.

 

Bijzondere kleuren bij lippenstift- en cosmeticavlekken

Moet je een cosmeticavlek uit een wit shirt halen? Houd het kledingstuk onder stromend koud water, waarmee een groot deel van de vlek zal loslaten. Neem daarna een schone, witte doek en dep de vlek met je wasmiddel, om zoveel mogelijk van de vlek te verwijderen. Wrijf of borstel niet over de vlek, want dan kan het zich verspreiden. Hetzelfde geldt voor witte cosmeticavlekken op donkere kleding.

 

Speciale wasmiddelen voor cosmeticavlekken

Gebruik geen zelfgemaakte of natuurlijke vlekkenverwijderaars om cosmeticavlekken uit je kleding te halen. Bepaalde soorten, zoals ontsmettingsalcohol, kunnen verschillende soorten stof beschadigen. Andere, zoals azijn, kunnen plastic en rubberen delen van je wasmachine in de loop van de tijd beschadigen.

 

Gebruik in plaats daarvan een Persil wasmiddel die speciaal ontworpen zijn om vlekken te verwijderen en kleding te reinigen.

 

Heb je een cosmeticavlek die je wilt verwijderen? Gebruik deze tips om lippenstift, vloeibare foundation, mascara en zelfs eyeliner te verwijderen.

 

Een vlek in een kledingstuk die je zelf liever niet wast? Gebruik de stomerij service Dobbi Power by Persil. Plaats je order op dobbi.nl!

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.