Overzicht van kurkumavlekken

Kurkuma in poedervorm of al verwerkt in chili of curry, het verwijderen van kurkumavlekken kost een beetje moeite. Het hoofdbestanddeel van kurkuma, curcumine, geeft het kruid de krachtige kleur. Helaas is curcumine niet oplosbaar in water.

 

Het verwijderen van kurkumavlekken: stap voor stap

  1. Kies een wasmiddel
  2. Breng het wasmiddel direct aan op de vlek
  3. Wassen en Spoelen
  4. Controleer of de vlek weg is

 

Een wasmiddel kiezen

Gewoon een kledingstuk wassen met kurkuma erop, zal de vlek niet laten verdwijnen. Omdat kurkuma niet in water oplosbaar is. Gebruik een wasmiddel dat geschikt is voor het verwijderen van vlekken, zoals Persil.

 

Voorbehandeling

Als de kurkuma in poedervorm op uw kleding is gekomen, neem dan de kleding mee naar buiten en schud het krachtig, zodat er zoveel mogelijk poeder verdwijnt. Je kunt de poeder ook met de stofzuiger of met een stukje plakband verwijderen. Let op, wrijf niet! Volg daarna onderstaande stappen om de kurkumavlekken te verwijderen.

 

In vloeibare vorm? Schraap zoveel mogelijk vast vuil van curry- of chilivlekken. Behandel de vlek voor met het Persil wasmiddel door het zachtjes met de vingers in de vezels van de kleding te wrijven. Laat dit 20 minuten intrekken en spoel het daarna volledig uit.

 

Wassen en spoelen

Doseer voor ‘sterk bevuild’ wasgoed volgens het etiket en was de kleding in voor deze stof zo heet mogelijk water. Deze informatie staat op het waslabel van het kledingstuk.

 

Controleer de vlek

Kijk of de vlek weg is. Zo niet, doe dan de kleding niet in de droger, anders trekt de vlek in je kleding. Meng het wasmiddel met koud water en laat je kleding hierin twee uur weken. Was de kleding nogmaals.

 

Hoe kunnen kurkumavlekken uit speciale soorten wasgoed en textiel worden verwijderd?

Wanneer u kurkuma, chili of curry heeft geknoeid op een stof die niet in de machine mag worden gewassen, moet de vlek zelf worden behandeld. Breng het Persil wasmiddel daarvoor aan op de vlek, wacht 20 minuten en spoel uit. Dep de plek droog. Het kan zijn dat dit meerdere keren moet worden herhaald tot de vlek is verdwenen.

 

Controleer altijd het waslabel van fijne stoffen. Meestal moeten die met de hand worden gewassen. Wanneer dit zo is, gebruik dan Fleuril als wasmiddel en vlekverwijderaar.

 

Speciale wasmiddelen voor kurkumavlekken

Misschien komt u in de verleiding om natuurlijke vlekverwijderaars of huismiddeltjes te gebruiken voor het verwijderen van een kurkumavlek, vooral als u niet thuis bent. Helaas veroorzaken deze remedies vaak nog meer hoofdpijn dan u al had en kunnen ze de stof en uw wasmachine beschadigen. Schud in plaats hiervan poeder uit de stof en houd de kurkumavlek vochtig tot u thuis bent en een betrouwbaar wasmiddel als Persil kunt gebruiken.

 

Een hardnekkige vlek in een kledingstuk die je zelf liever niet wast? Gebruik de stomerij service Dobbi powered by Persil. Dobbi haalt je kleding gratis en op afspraak op, reinigt je kleding en brengt het weer schoon terug. Je kleding altijd perfect schoon en binnen 48 uur retour! Meer info: dobbi.com

Druk op Play om naar het artikel te luisteren

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.