Overzicht van kurkumavlekken

Kurkuma in poedervorm of al verwerkt in chili of curry, het verwijderen van kurkumavlekken kost een beetje moeite. Het hoofdbestanddeel van kurkuma, curcumine, geeft het kruid de krachtige kleur. Helaas is curcumine niet oplosbaar in water.

 

Als de kurkuma in poedervorm op uw kleding is gekomen, neem dan de kleding mee naar buiten en schud het krachtig, zodat er zoveel mogelijk poeder verdwijnt. Volg daarna de onderstaande stappen om de kurkumavlekken te verwijderen.

 

Het verwijderen van kurkumavlekken: stap voor stap

  1. Kies een Persil wasmiddel en vlekverwijderaar
  2. Schraap zoveel mogelijk overtollig vuil van de kleding
  3. Breng het Persil wasmiddel direct aan op de vlek
  4. Laat het gedurende tenminste twintig minuten intrekken
  5. Spoel het wasmiddel uit en was het kledingstuk in voor deze stof zo heet mogelijk water
  6. Controleer of de vlek weg is

 

Een wasmiddel kiezen

Wasgoed of een kledingstuk met kurkuma erop eenvoudigweg wassen is niet genoeg om de vlek te doen verdwijnen. Omdat kurkuma niet in water oplosbaar is, zijn hoogwaardige wasmiddelen nodig om kurkumavlekken schoon te maken.

 

 

Voorbehandeling

Schraap zoveel mogelijk vast vuil van curry- of chilivlekken af en schud kurkumapoeder eraf. Behandel de vlek voor met het Persil wasmiddel door het zachtjes met de vingers in de vezels van de kleding te wrijven. Laat dit 20 minuten intrekken en spoel het daarna volledig uit.

 

Wassen en spoelen

Doseer voor ‘sterk bevuild’ wasgoed volgens het Persil productlabel en was de kleding in voor deze stof zo heet mogelijk water. Deze informatie staat op het waslabel van het kledingstuk.

 

Controleer de vlek

Kijk of de vlek weg is. Zo niet, doe dan de kleding niet in de droger, anders trekt de vlek erin. Meng het wasmiddel met koud water en laat de kleding hierin twee uur weken. Was de kleding nogmaals.

 

Hoe kunnen kurkumavlekken uit speciale soorten wasgoed en textiel worden verwijderd

Wanneer u kurkuma, chili of curry heeft geknoeid op een stof die niet in de machine mag worden gewassen, moet de vlek zelf worden behandeld. Breng het Persil wasmiddel daarvoor aan op de vlek, wacht 20 minuten en spoel uit. Dep de plek droog. Het kan zijn dat dit meerdere keren moet worden herhaald tot de vlek is verdwenen.

 

Controleer altijd het waslabel van fijne stoffen. Was stoffen zoals wol, zijde en linnen altijd met speciaal wasmiddel. Gebruik Fleuril voor fijne en delicate stoffen.

 

Speciale wasmiddelen voor kurkumavlekken

Misschien komt u in de verleiding om natuurlijke vlekverwijderaars of huismiddeltjes te gebruiken voor het verwijderen van een kurkumavlek, vooral als u niet thuis bent. Helaas veroorzaken deze remedies vaak nog meer hoofdpijn dan u al had en kunnen ze de stof en uw wasmachine beschadigen. Schud in plaats hiervan poeder uit de stof en houd de kurkumavlek vochtig tot u thuis bent en een betrouwbaar wasmiddel als Persil kunt gebruiken.

 

Kurkumavlekken verwijderen uit witte of gele kleding

Volg voor het verwijderen van curryvlekken uit een wit of geel shirt de bovenstaande stappen. Sommige hardnekkige vlekken op deze kleuren hebben echter meerdere voorbehandelingen nodig, vooral donkere vlekken.

 

Bent u gek op curry, maar knoeit u altijd met de kurkuma? Geen paniek; met deze tips zijn de vlekken snel verdwenen.

 

Een vlek in een kledingstuk die je zelf liever niet wast? Gebruik de stomerij service Dobbi Power by Persil. Plaats je order op dobbi.nl!

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.