Soorten verf- en kleurstofvlekken

Voordat je begint is het belangrijk dat je vaststelt met welke soort vlek je te maken hebt. Er zijn verschillende soorten verf en kleurstof die vlekken kunnen maken op je kleding, waaronder:

 

 • Eierverf
 • Haarverf
 • Glansverf
 • Emulgerende verf
 • Latex
 • Waterverf
 • Temperaverf
 • Schuimverf
 • Textielverf
 • Voedselkleurstof
 • Acrylverf
 • Olieverf
 • Voedselverf

 

In alle gevallen zal de kans dat je de verfvlek volledig kunt verwijderen groter zijn als je de vlek snel aanpakt en zorgt dat deze niet droogt.

 

Verf- en kleurstofvlekken verwijderen: Stap voor stap

Om kleurstof of verf snel van je kleding te verwijderen:

 

 1. Kies een Persil wasmiddel dat geschikt is voor de textielkleur
 2. Verwijder zoveel mogelijk van de verf of kleurstof
 3. Spoel met warm water vanaf de achterkant van de vlek
 4. Breng het Persil wasmiddel aan
 5. Spoel en was
 6. Kijk of de vlek weg is

 

Een wasmiddel kiezen

Kijk voordat je begint met het verwijderen van de vlek op het waslabel van het kledingstuk en verzeker je ervan dat het kledingstuk gewassen mag worden. Voor wit wasgoed gebruik je Persil Power Gel of Persil Duo-Caps Universal om de vlek te bestrijden. Voor de gekleurde was is Persil Color Gel of Persil Duo Caps Color de beste keuze.

 

Voorbehandeling van de vlek

Schraap met een lepel zo veel mogelijk van de verf of kleurstof weg, waarbij je ervoor zorgt dat de vlek niet groter wordt. Draai het shirt, de broek of de jas binnenstebuiten en spoel de achterkant van de vlek met warm water. Daarna doe je het gekozen Persil wasmiddel op de voorkant van de vlek en laat je dit 30 minuten in de vezels intrekken. Spoel uit met warm water.

 

Was het onmiddellijk

Stel het wassen van de kleding na de voorbehandeling niet uit. Controleer het waslabel op het kledingstuk en was het op de maximale temperatuur voor deze stof. Controleer na het wasprogramma of de vlek er nog is. Als dat niet het geval is, ga je opnieuw voorbehandelen en wassen.

 

Hoe verwijder je verf- en kleurstofvlekken uit verschillende soorten wasgoed en materialen

Kleurstof- en verfvlekken komen niet alleen voor bij materialen en wasgoed dat in de machine gewassen kan worden. Als je dit soort vlekken uit je tapijt of bank probeert te verwijderen, behandel dan alleen de plek volgens dezelfde stappen als hierboven, behandel de plek voor met Persil Color, en verwijder het wasmiddel daarna door te deppen met koud water. Dep met een schone doek tot de plek droog is, om te voorkomen dat er schimmel of meeldauw ontstaat. Maar voordat je dit doet, wordt sterk aangeraden om de kleurechtheid van het artikel met water en wasmiddel te testen op een onopvallende plek.

 

Als het artikel niet wasbaar is, neem het dan mee naar een professionele wasserette.

 

Als je werkt met een stevige textielsoort zoals katoen, leer of spijkerstof, dan kun je verf- en kleurstofvlekken gemakkelijk verwijderen door bovenstaande stappen te volgen.

 

Wanneer deze vlekken uit fijne wasbare textielsoorten als wol of zijde moet halen, voer dan de voorbehandeling en het wassen uit met speciaal wasmiddel
Gebruik Fleuril voor fijne en delicate stoffen. Dit wasmiddel is speciaal voor kwetsbare textielsoorten ontworpen en zal ze niet beschadigen tijdens het verwijderen van de vlek.

 

Speciale omstandigheden bij verwijdering van verf- en kleurstofvlekken

Het verwijderen van verf- of kleurstofvlekken uit je kleren kan moeilijk zijn. Maar wanneer de vlek is opgedroogd, dan is het vrijwel onmogelijk. Sommige kledingstukken zul je nooit meer goed krijgen als ze oude of opgedroogde vlekken hebben, maar je kunt het wel verminderen door het kledingstuk een paar uur te weken in een mengsel van warm water en Persil wasmiddel.

 

Zelfgemaakte en natuurlijke vlekkenverwijderaars voor verf- en kleurstofvlekken

Het kan zijn dat je wil proberen verf- en kleurstofvlekken te verwijderen met natuurlijke of zelfgemaakte vlekkenverwijderaars. Wees daar echter heel voorzichtig mee. In tegenstelling tot Persil wasmiddelen, die gemaakt zijn voor gebruik in je wasmachine en bedoeld om vlekken en vuil uit kleding te halen, kunnen veel natuurlijke middelen zoals haarlak, ontsmettingsalcohol, azijn en waterstofperoxide onverwachte consequenties hebben.

 

Hoewel het moeilijk kan zijn om verf- en kleurstofvlekken te verwijderen uit kleding, is het niet onmogelijk. Gebruik de tips om ervan af te komen.

 

Een vlek in een kledingstuk die je zelf liever niet wast? Gebruik de stomerij service Dobbi Power by Persil. Plaats je order op dobbi.nl!

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.