Skip to Content

Hoe verwijder je inkt- en penvlekken

Inktvlekken en penvlekken op kleding en huishoudelijke accessoires zijn vaak donker en vies, maar er zijn een paar gemakkelijke manieren waarmee je ze weg kunt krijgen.

Hoe verwijder je inkt- en penvlekken

Soorten inkt- en penvlekken

Het eerste wat je moet doen wanneer je een inktvlek tegenkomt is ontdekken wat de oorzaak is. Was het een balpen? Of een watervaste stift? Het soort inktvlek kan bepalen wat voor voorbehandeling je moet gebruiken.

Hoe verwijder je inkt uit kleding: Stap voor stap

 1. Kies het juiste wasmiddel
 2. Behandel de vlek voor
 3. Was onmiddellijk
 4. Kijk of de vlek weg is, herhaal indien nodig de behandeling

 

Keuze van je wasmiddel

Kies een wasmiddel op basis van het materiaal waar je mee werkt en de kleur. Bij het verwijderen van hardnekkige vlekken is het aan te raden een wasmiddel te gebruiken die geschikt is voor het verwijderen van vlekken, zoals Persil. Persil kan voor bijna elke stof gebruikt worden. Voor speciale stoffen zoals wol en zijde gebruik een wasmiddel die hiervoor geschikt is. Zorg er altijd voor dat je de wasinstructies van het materiaal kent en deze instructies zorgvuldig opvolgt.

De vlek voorbehandelen

De meeste balpenvlekken of inktvlekken zijn niet watervast en kun je met Persil gel voorbehandelen. Gebruik bij wit textiel Persil Active Gel Universal en bij gekleurd textiel Persil Active Gel Color, breng dit op de vlek aan en laat dit 10 minuten inwerken. Dit is natuurlijk ook mogelijk met een wasmiddel geschikt voor kwetsbare of fijne stoffen.

Een vlek van printerinkt? Probeer in het geval van printerinkt zoveel mogelijk van de inkt te verwijderen door twee vellen keukenpapier ieder aan een kant van de stof te leggen. Wrijf vanaf de achterkant van de stof, waardoor je zoveel mogelijk inkt uit de stof drukt. Behandel de vlek dan voor zoals hieronder beschreven.

Bij hardnekkige inktvlekken gebruik je alcohol. Dep voorzichtig op de vlek met een in alcohol gedrenkt wattenbolletje, sponsje of schone doek. (Ontsmettings)alcohol is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Breng daarna Persil gel direct op de vlek aan en laat dit kort inwerken.

 

De stof met de inktvlek wassen

Was het textiel direct na de voorbehandeling. Was het textiel met Persil gel of Persil Discs en kies de dosering voor 'sterk vervuild wasgoed' conform de aanwijzingen op de verpakkingen. Kies de volgens het waslabel hoogst mogelijke wastemperatuur.

De vlek controleren

Controleer na het wassen de vlek om te zien of die verdwenen is. Als je de vlek nog kunt zien, herhaal het proces van voorbehandeling en was nogmaals.

Als je inktvlekken moet verwijderen uit donkere shirts of spijkerbroeken, dan zie je vaak pas of de vlek verdwenen is als het textiel droog is. Droog donkere kledingstukken altijd eerst in de lucht. Als het in de droger gedroogd wordt, zal de vlek zich vastzetten en zal het veel moeilijker te verwijderen zijn. Als je de vlek nog kunt zien, herhaal het proces van voorbehandeling en was nogmaals.

Oude of ingedroogde Inkt- en penvlekken

Inkt- en penvlekken kunnen gemakkelijk verwijderd worden als ze vers zijn, dus pak ze zo snel mogelijk aan. Het verwijderen van vlekken nadat de stof is gewassen of gedroogd, is veel moeilijker dan wanneer de vlek nog nat is. Maar in sommige gevallen kan het lukken. Om oude, opgedroogde vlekken te verwijderen ga je door volgens de bovenstaande aanbevelingen door eerst voor te behandelen met alcohol en er dan Persil Active Gel Universal or Persil Active Gel Color op te doen. Laat het kledingstuk gedurende 1 of 2 uren of de hele nacht weken in water met Persil gel. Was het daarna op de maximale temperatuur. Herhaal dit indien nodig.

Een hardnekkige vlek in een kledingstuk die je zelf liever niet wast? Gebruik de stomerij service Dobbi powered by Persil. Dobbi haalt je kleding gratis en op afspraak op, reinigt je kleding en brengt het weer schoon terug. Je kleding altijd perfect schoon en binnen 48 uur retour! Meer info: dobbi.com.

 • FAQ

  FAQ

 • Wastips

  Wastips

 • FAQ

  FAQ

 • Wastips

  Wastips

Meer producten

 • Persil Gel Universal

  Persil Deep Clean Gel Universal

 • Persil Power Megaperls®

  Persil Megaperls Universal

 • Persil Active Gel Color

  Persil Deep Clean Color Power Gel

 • Persil Gel Universal

  Persil Deep Clean Gel Universal

 • Persil Power Megaperls®

  Persil Megaperls Universal

 • Persil Active Gel Color

  Persil Deep Clean Color Power Gel

Nieuwste artikelen

 • Het verwijderen van curry- en specerijenvlekken

  Het verwijderen van curry- en specerijenvlekken

 • Hoe verwijder je zweetvlekken uit shirts

  Hoe verwijder je zweetvlekken uit shirts

 • Hoe verwijder je koffie- en theevlekken

  Hoe verwijder je koffie- en theevlekken

 • Het verwijderen van curry- en specerijenvlekken

  Het verwijderen van curry- en specerijenvlekken

 • Hoe verwijder je zweetvlekken uit shirts

  Hoe verwijder je zweetvlekken uit shirts

 • Hoe verwijder je koffie- en theevlekken

  Hoe verwijder je koffie- en theevlekken